Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Eos–1Ds Mark III fullframe-mirakel

Digitaal kleinbeeld en digitaal middenformaat ontmoeten elkaar, nu Canon met de fullframe Eos-1Ds Mark III de grens van 20 MP overschrijdt: 21 MP om precies te zijn. Met live view, mooi voor in de studio. En ook met 5 bps, snelheid op reportageniveau. En anti-dust. En nog veel meer.

Met 21 MP resolutie neemt de nieuwe Eos-1Ds Mark III het op tegen digitaal middenformaat. Maar het aantal pixels is in dit marktsegment bepaald niet het enige criterium. Op snelheid wint hij het grandioos, maar het grotere opnameformaat van digitaal middenformaat heeft veel te bieden op het gebied van beeldvoordracht en selectieve scherpte.
Ook met de nieuwe fullframe Eos blijft er dus nog wat te kiezen, al maakt hij het een stuk moeilijker.

300.000 opnamen

Wat het beeld betreft: Digic III processor, 14-bit A/D-conversie, sRAW (gecomprimeerd RAW op ¼ bestandsgrootte). En belangrijk voor de dagelijkse opnamepraktijk: anti-dust. Nog steeds 45 scherpstelpunten, maar nu 19 kruissensors (was 7). De 3 inch LCD biedt ook Live view, net als de Eos-1D Mark III.

De sluiter werd duurzamer: die van de Eos-1D Mark II was berekend op 200.000 opnamen, deze op 300.000.
Op veel punten biedt de III net wat meer dan z’n voorganger. Veel instellingen hebben een groter bereik gekregen. Toegevoegd werden zwartwit-filterinstellingen, en negen Picture Styles (6 vaste, 3 door de gebruiker in te stellen).

Het zoekerbeeld werd met een vergrotingsfactor van 0,76x groter (was 0,70x). Het flitsschoentje is nu waterbestendig (bij gebruik van de 580 EX).
De menu-indeling werd sterk verbeterd, en met de functie Mijn menu kunnen fotografen hun meest gebruikte functie snel beschikbaar maken. Net als bij de 40D is ook hier een uitschakelbare extra ruisonderdrukking van hoge ISO-instellingen aanwezig.

Gezien de resolutie, de A/D-conversie en bestandsgroottes (kunnen oplopen tot meer dan 100 MB) is de snelheid van 5 bps (bleef gelijk ten opzichte van de Mark II) eigenlijk fenomenaal.

Canon gaat € 7.999,- (incl. BTW) voor deze camera vragen. Informatie: Canon

L. Polder
| 24-08-2007
Boeken algemeen