Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Eos 40D: Waaauw!

Ging het bij de opstap van de 20D naar de 30D vooral om details (wel veel, en nuttig), die van 30D naar 40D voegt zoveel nieuws toe, dat beide modellen hun plaats op de Canon ladder kunnen hebben. Of de 30D dan nog bestaansrecht houdt, is vooral een kwestie van prijspolitiek. Een ding is zeker: de 40D wordt een verrukkelijke camera voor de betere hobbyist!

Natuurlijk moest dat aantal pixels omhoog, want op dat punt liep de 30D achter op de 400D. Overigens heeft die pixelkwestie altijd maar een bijrol gespeeld als iemand twijfelde tussen de 400D en de 30D. Het zijn toch voornamelijk de volwassenener uitmonstering, de zwaardere constructie en het professionelere bedieningsconcept die kopers voor de 30D deden besluiten. Van 8 naar 10 miljoen pixels dus nu, maar wat voegt de 40D verder toe?

Veel vernieuwing

In de eerste plaats natuurlijk het tweede manco van de 30D ten opzichte van de Eos 400D: anti-dust. Gelukkig, want dat is inmiddels een serieus thema gebleken. Live view is een belangrijke aanvulling: het is met name bij rustige vormen van fotografie bijzonder plezierig, zeker in combinatie met de 3 inch grote LCD-monitor. Beeldverwerking van de 14 bits opnamen gebeurt met de van de Eos-1D Mark III afkomstige processortechniek.

Transport kan tot maar liefst 6,5 beelden per seconde, waarmee deze 40D zich nog meer onderscheidt van concurrenten. Door de grote buffer kan hij 75 JPEG’s of 17 RAW-opnamen achtereen maken (hoogste resolutie). Deze snelheidsverhoging zit hem mede in de opklapsnelheid van de spiegel. De afdonkeringsperiode is verkort, en daarvan profiteer je niet alleen bij serie-opnamen. Nieuw is ook het AF-systeem. Nog steeds 9 sensors, maar nu alle van het kruissensortype.

Grotere zoeker

Belangrijk nieuws is het grotere zoekerbeeld. De vergroting was 0,90x, nu is het 0,95x. Bijzonder is dat Canon nu verwisselbare matglazen toepast. Naast het standaard glas is er een met sterke matglaswerking (daardoor ook iets donkerder) waarop preciezer handmatig kan worden scherpgesteld. Verder is er een matglas met rasterindeling.

Zeer toe te juichen zijn de drie gebruikersinstellingen met elk een eigen positie op de draaikop bovenop de camera. Direct selecteerbaar dus, niet via de menu’s.
Naast RAW kent de Eos 40D ook sRAW, een gecomprimeerde RAW-bestandsindeling met volledige RAW-mogelijkheden, maar met bestanden die slechts een kwart van de ruimte innemen van gewoon RAW. Interessant zijn verder de uitschakelbare extra ruisonderdrukking voor hoge ISO-standen en de mogelijkheid een WiFi grip op de camera aan te sluiten.
De introductiedatum van Eos 40D is nog niet bekend, de adviesprijs wel: € 1369,-.

L. Polder
| 20-08-2007
lifestyle