Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Spencer Tunick voor Greenpeace

600 naakte mensen protesteren op een gletsjer tegen opwarming van de aarde

foto: Spencer Tunick

Hoog in de Zwitserse Alpen trokken 600 mensen hun kleren uit voor de wereldberoemde fotograaf Spencer Tunick. Ze vragen fysiek om aandacht voor smeltende geltsjers wereldwijd. De actievoerders poseerden bloot voor Greenpeace en voor kunstenaar Spencer Tunick op de Aletsch gletsjer. Tunick is vooral bekend van zijn installaties met grote aantallen naakte mensen.

Als de opwarming van de aarde in dit tempo doorgaat zullen in 2080 de meeste Zwitserse gletsjers zijn gesmolten. De laatste 150 jaar is de oppervlakte van de gletsjers in hooggebergtes met ongeveer eenderde afgenomen. Maar de totale inhoud is zelfs met de helft afgenomen. En dit smelten gaat niet geleidelijk: het is rustig begonnen maar gaat nu steeds sneller. De Aletsch gletsjer heeft zich het afgelopen jaar al 115 meter teruggetrokken.

Met de fotosessie wil Spencer Tunick de wereld laten zien dat de klimaatverandering niet iets abstracts is, maar een reële bedreiging die ons allemaal aangaat. Hij wil met de foto mensen bewust maken van hun eigen kwetsbaarheid. "I want my images to go more than skin-deep. I want the viewers to feel the vulnerability of their existence and how it relates closely to the sensitivity of the world's glaciers", aldus Spencer.

Redactie
| 20-08-2007
Boeken algemeen