Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Reisfotografie

Op reis in Pakistan

Drie keer nee is ja

Dennis Heuckelbach reisde over land van Turkije naar Nepal. Hij legde deze reis in het najaar van 2006 vast met een camera. Een van de landen die hij doorkruiste, was Pakistan. Een land vol beweging, kleur en verschillende mensen.

foto: Dennis Heuckelbach
Quetta

Twee blanke westerlingen in een bus vol Pelgrims die de grens van Iran naar Pakistan oversteekt. Dennis Heuckelbach reisde over land van Turkije naar Nepal, daarbij deed hij na Turkije en Iran Pakistan aan. "Het grensgebied van Iran en Pakistan is echt het wilde westen. Denk aan woestijn, mannen op paarden, gunshops, treinovervallen. Toeristen kiezen dan ook niet graag voor deze route. Maar het bleek echt de moeite waard. Samen met mijn vriendin nam ik de bus richting Lahore, een bedevaartsoord voor soennitische moslims, waar veel Iranese soennieten naartoe trekken."

Natuurlijk statief

De pelgrims met wie Dennis reisde, lieten zich zonder problemen op de foto zetten. Sowieso ervoer de reiziger weinig weerstand van de lokale bevolking. "Wat ik vaak doe als ik op reis foto’s maak, is dat ik even op het schermpje laat zien wat het resultaat is. Dat vinden ze erg leuk."

De reis van Turkije naar Nepal was de eerste waarop Dennis een digitale camera meenam. Hij koos voor de Pentax*istd. "Deze camera paste binnen mijn budget, bovendien werkt hij op aa batterijen. Dat is wel zo prettig op reis, want dit formaat kun je overal kopen. Bij de aanschaf van de lens koos ik voor een Tamron 18-200 mm. Dat is nou niet per se een keuze voor de mooiste foto’s, maar het is wel een echte reislens. Hiermee heb ik goed kunnen zoomen, maar ook het gehele plaatje makkelijk op de foto kunnen zetten."

foto: Dennis Heuckelbach
Karimabad

Ten slotte schafte Dennis een draagband van 'pac safe' aan. Een band met staaldraad erin, die daardoor lastig is om door te snijden. "Dat is wel zo prettig voor de gemoedsrust…" En nee, een statief neemt hij natuurlijk niet mee op reis. Dat is veel te zwaar voor een backpacker. "Ik gebruik dat wat om mij heen is als statief."

Natuurgetrouw

De bus waarin Dennis de grens overstak, stak wat betreft kleur schril af tegen de Pakistaanse vrachtwagens die hij tegenkwam. "Ze rijden er als gekken en maken enorm veel lawaai", vertelt hij. "Onderweg in de plaatsjes en steden, zagen we meer van het Pakistaanse leven. Dat heb ik geprobeerd zo op de foto te zetten dat het zo realistisch mogelijk overkomt."

foto: Dennis Heuckelbach
Rawelpindi

Na Quetta vervolgde Dennis zijn reis naar bedevaartsoord Uch Sharif. Onderweg zag hij de Perzische woestijn overgaan in Indiaas laagland. "De mannen in bedevaartsoorden als Uch Sharif dragen veel lichte kleding en hebben veelal een donkere huid."

foto: Dennis Heuckelbach
Multan

De vrouwen in Pakistan dragen juist kleurrijke kleding. Daarom moest ik steeds weer op zoek naar de juiste kleurbalans.’ Dennis koos er vaak voor zonder flits te fotograferen. Ook nu om het beeld zo natuurgetrouw mogelijk te houden. Maar ook om mensen niet te storen of af te leiden. Toen hij in een Moskee was bijvoorbeeld. Want uiteindelijk kwam ook Dennis – net als de Pelgrims uit Iran – in Lahore aan.

Omslachtig

De gastvrijheid van de Pakistani viel de Hollander in positieve zin op. Al moest hij wel even achter de gebruiken van het volk komen. "Na drie keer weigeren, is de aanbieding van de gastheer pas echt geldig. Nogal omslachtig, maar het geeft arme mensen de mogelijkheid zonder gezichtsverlies onder een bezoekje uit te komen. Na drie keer "nee, dank u", was het de vierde keer meestal raak en mocht ik bij Pakistani thee komen drinken."

foto: Dennis Heuckelbach
Gilgit

Uiteindelijk kwam Dennis bij de grens met India aan. Met veel machtsvertoon nam Pakistan afscheid van zijn bezoeker en verwelkomde India een nieuwe gast.

foto: Dennis Heuckelbach
Lahore

Dennis Heuckelbach (30 jaar) maakte twee jaar voor zijn reis van Turkije naar Nepal een reis door Midden en Zuid-Amerika. In voorbereiding op deze eerste lange reis volgde Dennis een basiscursus fotografie bij Fotogram, te Amsterdam. Na in diverse omstandigheden ervaring op te hebben gedaan met een analoge spiegelreflex camera, koos hij in 2006 voor een digitale versie.

Saskia Heuckelbach
| 02-08-2007
Boeken algemeen