Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Paint Shop Pro

Selecties verkleinen en vergroten

Het maken en kopiëren van een selectie is niet al te moeilijk. Ook het inplakken van zo’n selectie – in een andere digitale foto – mag het probleem niet zijn. Nu wat anders: het verkleinen en vergroten van zo’n selectie! Bijvoorbeeld omdat een selectie niet precies past of omdat u wat diepte wilt aanbrengen.

Stap 1
Zorgt u voor een selectie en kopieert u deze naar het Prikbord van Windows.
Stap 2
Gaat u naar de digitale foto waarin de selectie moet worden neergezet. Kiest u nu voor de optie ‘Bewerken’, ‘Plakken’ en ‘Plakken als nieuwe laag’ (Afbeelding 106).

Stap 3
Als u goed kijkt, dan zal het pallet ‘Lagen’ (drukt u eventueel op ) laten zien dat er een nieuwe laag wordt aangemaakt waarin alleen de selectie ‘bestaat’.
Stap 4
Kiest u voor ‘Afbeelding’ en ‘Formaat wijzigen’. Als het dialoogvenster ‘Formaat wijzigen’ verschijnt, dan stelt u in op ‘Procent’. Tevens haalt u het vinkje weg voor het veld ‘Formaat van alle lagen wijzigen’. We willen immers alleen déze nieuwe laag en daarmee de selectie aanpassen (Afbeelding 107).

Stap 5
En als de grootte van de selectie is aangepast, dan kunt u het gereedschap ‘Verplaatsen’ (drukt u eventueel op ) gebruiken om de selectie dáár neer te zetten waar deze hoort.
Stap 6
Herhaalt u de voorgaande vier stappen, maar gebruikt u steeds een ander percentage om de selectie verkleinen of te vergroten (Afbeelding 108).

Stap 4
Als de selectie op de digitale foto wordt geplaatst, dan is deze ‘Zwevend’. Dit betekent dat u de muisaanwijzer kunt gebruiken om de selectie te verplaatsen.
Stap 5
Waarna u de twee voorgaande stappen eventueel kunt herhalen om de selectie nogmaals in de digitale foto te plaatsen. En nogmaals (Afbeelding 105)…

John Vanderaart
| 10-07-2007
Boeken algemeen