Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Paint Shop Pro

Precies langs de randen selecteren

Paint Shop Pro heeft nog een andere leuke manier om een object vrij te maken, nee, om een object te selecteren: ‘Selectie uit de vrije hand’! Links in beeld op de gereedschapsbalk, kunt u de opties van de selectietool aanspreken.

Een van de opties is ‘Selectie uit de vrije hand’. Hiermee kunt u vanuit de losse pols een gebied selecteren. Gewoon door de selectie te beginnen en door gaandeweg het hele object te omcirkelen, net zolang totdat u weer bij het beginpunt bent aangekomen. Alleen… Echt netjes wordt het nooit, want het is bijna niet te doen om de randen precies goed af te lopen.

Enfin, als u de selectietool ‘Selectie uit de vrije hand’ heeft aangeklikt, dan moet u eens bij de eigenschappen van dit stuk gereedschap kijken. Wat blijkt? Paint Shop Pro heeft ‘Selectie uit de vrije hand’ voorzien van de optie ‘Intelligente randselectie’.

Als u de selectietool in deze toestand plaatst, dan wordt het selecteren van een object meteen een stuk eenvoudiger. Direct als u begint met het selecteren van het object, beweegt u de muisaanwijzer langs de randen. Telkens als u de linker muisaanwijzer loslaat, worden de ‘grenzen’ van de selectie bepaald. En hiermee gaat u door totdat u weer bij het beginpunt bent aanbeland. Dan nog één keer klikken met de rechter muisknop en de gewenste selectie is gemaakt!

En dan even snel: ‘Selecties’, ‘Omkeren’ en een druk op . Dit laatste om te zien hoe de selectie uitpakt als u de achtergrond weghaalt.

John Vanderaart
| 10-07-2007
lifestyle