Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Paint Shop Pro

De kleuren netjes verdelen

klik op het plaatje voor een vergroting

Gaat u naar ‘Aanpassen’, ‘Kleurbalans’ en ‘Zwarte en witte punten’. Met behulp van het dialoogvenster ‘Zwarte en witte punten’ kunt u de kleurverdeling van een afbeelding corrigeren, zodat de hoge lichten, de middentonen en de schaduwen netjes worden uitgesmeerd over het hele kleurenpallet.

U gebruikt de druppelaar om aan te geven welke kleuren moeten worden ‘omgebouwd’. U klikt op de zwarte druppelaar, waarna u in de afbeelding het meest donkere punt aanklikt; om precies te zijn het punt waarvan u wilt dat het zwart gaat worden. Datzelfde doet u met de witte druppelaar en het meest lichte punt op de afbeelding. Intussen laat de voorvertoning zien wat het effect is van deze werkzaamheden. Hierbij is het de bedoeling dat de afbeelding beter wordt uitgelicht.

Het aardige feit doet zich voor dat u niet persé naar zwart, grijs en wit hoeft te werken. Als u de pulldown-lijst naast het veld ‘Voorinstellingen’ laat openspringen, dan zult u zien dat de kleurenreeks van een afbeelding ook op andere manieren kan worden gerangschikt.

Maar normaal gesproken, gebruikt u ‘Zwarte en witte punten’ alleen om de kleurverdeling van een afbeelding handig en snel netjes te maken. Waarbij opgemerkt dat deze functie ideaal van pas komt als een foto gereedgemaakt moet worden voor drukwerk.

John Vanderaart
| 10-07-2007
lifestyle