Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Paint Shop Pro

Snel bestanden converteren

Het JPEG-formaat is het meest gebruikte bestandsformaat als u aan de slag gaat met digitale foto’s. JPEG namelijk, bedient zich van een compressietechniek die het mogelijk maakt om zeer kleine bestanden te creëren die kwalitatief nog altijd zeer hoogstaand zijn. Handig, want dan kunt u nóg meer digitale foto’s op uw harde schijf opslaan.

Verder wordt JPEG standaard ondersteund door Windows XP, door Outlook Express en door Internet Explorer. Digitale foto’s die op een website staan zijn dan ook altijd JPEG-bestanden. En omdat JPEG zo’n populair bestandsformaat is, zijn er nogal wat programma’s die veel handige JPEG-opties aan boord hebben; dat geldt ook voor Paint Shop Pro! Als u digitale foto’s binnenkrijgt die niet in het JPEG-formaat staan, dan wilt u deze natuurlijk zo snel mogelijk converteren.

Dat gaat als volgt:

Stap 1 U kiest voor ‘Bestand’, ‘Batch’ en ‘Verwerken’. Het dialoogvenster ‘Batchverwerking’ springt nu tevoorschijn.
Stap 2 U klikt op de knop ‘Bladeren’ om alle bitmapbestanden te selecteren die u naar JPEG wilt laten converteren.
Stap 3 Bij de sectie ‘Opslagmodus’ kiest u voor de optie ‘Nieuw type’ en u stelt het veld ‘Type’ in op het bestandstype ‘JPEG’.
Stap 4 Vervolgens klikt u op de knop ‘Opties’ om de eigenschappen van de JPEG-compressie in te stellen. Een mooie compressiefactor is ‘10’. Dit levert een beschaafde bestandsgrootte op zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het beeldmateriaal.

Stap 5 Bij het veld ‘Map’ klikt u op de knop ‘Bladeren’ om aan te geven in welke doelmap de nieuwe JPEG-afbeeldingen moeten worden neergezet.

Stap 6 En tot slot klikt u op de knop ‘Starten’ om het conversieproces in gang te zetten. Hoe lang het converteren duurt? Dan hangt af van het aantal bestanden, van de grootte van de bestanden en van de snelheid van uw PC.

Het resultaat van de bovenstaande werkzaamheden wordt fraai zichtbaar gemaakt als u de eigenschappen van de verschillende bestandssoorten opvraagt.

Conclusie? JPEG is het ideale all-round bestandsformaat voor digitale foto’s. (Merk op: u kunt natuurlijk ook naar een ander bestandsformaat converteren, want Paint Shop Pro ondersteunt tientallen grafische bestandstypen.

Bekijk ook alle Paint Shop Pro boeken

John Vanderaart
| 10-07-2007
Boeken algemeen