Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Winnaars NG Fotowedstrijd bekend

Op 26 juni zijn in Amsterdam de drie winnaars van de eerste National Geographic Fotowedstrijd bekend gemaakt. Uit bijna 14.000 inzendingen in drie verschillende categorieën zijn Dolph Cantrijn (mens), Henk Braam (dier) en C.A. Dissel (landschap) gekozen als winnaars.

foto: C.A. Disse
De eerste prijswinnaar van de categorie 'Landschap': 'Catch a plane', Los Angeles, Californië.

De inzendingen zijn beoordeeld door een vakjury bestaande uit Sacha de Boer, fotograaf en nieuwspresentator NOS journaal, Martin Kers, fotograaf, Marloes Krijnen, directeur Foam_Fotografiemuseum en Paul Römer, adjunct-hoofdredacteur National Geographic. Juryvoorzitter en hoofdredacteur van National Geographic Magazine Aart Aarsbergen: “We gingen voorbij aan de vraag of de foto’s wel of niet in de specifieke stijl van National Geographic waren gemaakt. Aan het einde van de dag wilden we gewoon negen goede foto’s overhouden. En daarin zijn we geslaagd.”

Het is de eerste keer dat de Nederlandse editie van National Geographic Magazine deze fotowedstrijd organiseert. Lezers zijn uitgenodigd hun mooiste foto’s in te zenden en maken hiermee kans op publicatie in het julinummer van de Nederlandstalige editie, een eer die tot nu toe alleen voor professionele topfotografen is weggelegd.
De winnende foto's staan gepubliceerd in de juli-uitgave van National Geographic Magazine, die 28 juni verschijnt. De eerste prijswinnaars uit iedere categorie dingen tevens mee in de International Photography Contest 2007 en maken kans op een geheel verzorgde reis naar het hoofdkantoor van National Geographic Society in Washington.

foto: Henk Braam
De eerste prijswinnaar van de categorie 'Dier'.
Over de categorie Landschap

Paul Römer: "Het fotograferen van landschappen is lastig, het wordt snel een cliché". Martin Kers over de prijswinnende foto: "Deze foto vertelt een klein verhaal". C.A. Dissel: "Ik heb gewacht tot het vliegtuig precies in het midden van het raam was, verder heb ik niets veranderd aan de situatie."

Over de categorie Dier

"Tegen die groene mistige achtergrond lijkt het witte paard net een mytisch dier," zegt Henk Braam over zijn winnende inzending. Deze foto is gemaakt tijdens een rondreis door India. "Ik was net op audiëntie geweest bij de Dalai Lama. Met mijn hoofd nog vol van die ontmoeting wandelde ik door de bossen rond Dharamsala. Op een stil weggetje kwam ik dit paard tegen en 'klik'."

foto: Dolph Cantrijn
De eerste prijswinnaar van de categorie 'Mens': 'Golven over de Malecón' - Havana Cuba.

Over de categorie Mens

Paul Römer: "Ik zie dat veel mensen die vooral in hun vrije tijd fotograferen, bang zijn om mensen van dichtbij te fotograferen. Bij de inzendingen zaten veel foto's van mensen, op de rug gefotografeerd. Professionele fotografen durven eerder met een groothoeklens vlak voor de persoon te gaan staan." "Eigenlijk mag je dat niet met elkaar vergelijken," vindt Martin Kers. "Amateurfotografie wordt vaak gemaakt in het voorbijgaan, terwijl professionele fotografen meer de tijd nemen, zodat de mensen die ze fotograferen zichzelf durven te zijn."

Dolph Cantrijn, eerste prijswinnaar van de categorie Mens, is professioneel fotograaf voor het Brabants Dagblad. "Als ik voor de krant werk, moet het snel. Nu was ik op vakantie in Cuba en wilde ik echt de tijd nemen om iets moois te maken. Je hoopt dat wat je in je hoofd hebt, ook op beeld komt."

Redactie
| 27-06-2007
lifestyle