Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Tips from the Pro's

Bent u al digitaal… en bevalt het?

Haal meer uit je digitale camera

foto: Feddo van Gogh

Nog geen vijf jaar geleden, piekerde mijn buurvrouw er niet over meer dan 50 euro uit te geven voor een nieuw 'fototoestel'. "Zondegeld, goed genoeg, wij zien het verschil toch niet." Inmiddels is ook zij volledig gedigitaliseerd. Logisch; wil je vandaag de dag niet voor volslagen digibeet worden versleten, dan heb je geen keus.
Professioneel fotograaf Feddo van Gogh wijst op de voor- en nadelen van de 'vooruitgang' en geeft daarbij nog enkele waardevolle tips voor de nieuwkomers.

Het heeft haar enkele honderden euro’s gekost, maar daar heeft ze nu ook vijf megapixels voor. Onder ons gezegd had ze beter meteen voor die acht megapixels kunnen gaan, dan werd ze wellicht nu nog voor vol aangezien door de kleinkinderen: "Vet cool oma!"

Vooruitgang?

Gelukkig is ze dik tevreden. Op het displaytje ziet ze nu meteen of er een foto is gemaakt, een groot wonder. Dat is trouwens de enige manier waarop ze haar prestaties bekijkt. De moeite haar camera op TV of computer aan te sluiten neemt ze niet, laat staan dat ze afdrukken laat maken. Neen, het ding wordt gewoon doorgegeven op de verjaardagsfeestjes om alles via de display op postzegelformaat te laten bewonderen, dat wil zeggen; zolang de batterijen het uithouden. Gelukkig passen er veel foto’s op dat kaartje, want het is haar gelukt een beeldkwaliteit van net één megapixel te selecteren. Raakt de kaart toch vol, dan gooit ze gewoon wat foto’s weg.

Computerspecialist

Ja, als je niet een beetje handig bent met de computer heb je als digitale fotoamateur wel een probleem. Je moet begrijpen waar zo’n beeld blijft als je de usb plug er in steekt. "Ik kan mijn foto’s niet meer vinden". "Help, ik kreeg ineens een melding dat ik een nieuwe harde schijf, heb, is die oude niet goed meer dan?"

foto: Feddo van Gogh
Opgepepte vuurtoren, installeer een beeldbewerking programma, en: The sky is the limit!

En wie wordt er wijs uit begrippen als; dpi, formaat en resolutie? Wat is een tif en welke jpg compressie gebruik ik? Wie maakt zo’n beeld op de juiste maat voor de mail? Waarom vraagt mijn fotoprogramma of ik een ander profiel wil gebruiken? Schiet mijn camera nu jpg of raw en wat bedoelen ze met 48 bits? OK, als dat allemaal geen probleem voor je vormt, heb je er natuurlijk wel ineens veel mogelijkheden bij gekregen, installeer een beeldbewerking programma, en: The sky is the limit!

Ingewikkeld

Voor de meesten van ons is fotograferen er eigenlijk alleen maar ingewikkelder op geworden. Vroeger bracht je het rolletje naar de fotoboer en dan kreeg je na een paar dagen keurig een pakje afdrukken terug. Dat kon je tenminste in vol daglicht doorgeven op een verjaardag. Als je nu prints wilt hebben moet je bij de Hema zelf achter een helse machine met een vettig touch-screen kruipen en tegen de tijd dat je alle vragen juist hebt beantwoord is het sluitingstijd.

De gangbare gedachte is dat de digitale camera alle zorgen rond het fotograferen wegneemt, goede foto’s maken zou nu een fluitje van een cent zijn. De werkelijkheid is anders en daarom belandt dat nieuwe speeltje vaak al snel ongebruikt in een la.

Je krijgt een impuls om een foto te maken…
Je staat stil, springt van je fiets of uit je auto….

Digitaal mag dan meer controle bieden doordat je het beeld meteen kunt zien, voor een goed resultaat dien je niet alleen nog steeds dezelfde kennis van fotografie te hebben, maar je moet ook nog eens overweg kunnen met computers. Zelfs dan wordt het nog niet veel als je niet beschikt over een beetje goede smaak, visie noemden ze dat vroeger. Het zijn niet de camera en ook niet de techniek die de belangrijkste voorwaarden vormen voor succes. Neen, alles speelt zich nog steeds af in het hoofd van de man of vrouw die de foto maakt.

Waar gaat het mis?

Je krijgt een impuls om een foto te maken…Je staat stil, springt van je fiets of uit je auto…., brengt je camera in stelling en drukt af. Tegenwoordig kijk je daarna nog even op je display, maar zodra is vastgesteld dat alles er op staat, vervolg je je weg. Fout!

Hoe maak je betere foto’s

Denk eerst eens even na over wat je wilt vastleggen en vraag je af waardoor je bent getroffen, wat je nu eigenlijk precies de impuls gaf om een foto te maken. Bedenk vervolgens hoe je het gaat aanpakken.

foto: Feddo van Gogh
Natuurlijk licht

Wellicht blijkt dan dat je wat dichterbij je onderwerp moet gaan staan, of misschien dien je zelfs wel door de knieën te zakken om een andere invalshoek te kiezen. Kijk goed hoe het licht valt; kun je dat veranderen door een ander standpunt in te nemen? Is dit wel het juiste moment? Moet je iets op de voorgrond meenemen om diepte te creëren? Zijn er belangrijke lijnen in het beeld die je wilt accentueren? Krijg je alleen in beeld wat je wilt of wordt de aandacht afgeleid door storende elementen? Welke sluitertijd is het beste? Wil je bijvoorbeeld beweging laten zien in het onderwerp, dan zal je een langzame sluitertijd moeten gebruiken. Moet alles scherp zijn, of wil je het onderwerp isoleren door een onscherpe achtergrond? In het laatste geval moet het diafragma wellicht groter. Maar kan dat allemaal wel met jouw volautomatische camera? Hoe stel je dat in? Er zijn heel wat boeken over volgeschreven.

Wat doe je er aan?

Wil je betere foto’s maken, en goed gebruik maken van alle mogelijkheden? Zorg dan dat je in ieder geval een beetje met de computer overweg kunt. Verdiep je dan eens goed in de gebruiksaanwijzing van je camera. Daarnaast is er op deze site veel nuttige informatie te vinden om je resultaten te verbeteren. Maar lees ook eens iets over fotografie. En dan hoef je niet speciaal boeken over digitale fotografie te lezen. Ook de oude boeken behandelen hetzelfde onderwerp. Er is niet veel meer gebeurd dan een verandering in de manier waarop het beeld wordt vastgelegd; film werd chip. Fotografie blijft wat het is: een zaak van mensen.

Feddo van Gogh
| 08-06-2007
Boeken algemeen