Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

Teder

De andere kant van de wereld

Omslagfoto: Laura Samsom-Rous

Circa tachtig Nederlandse fotografen werken mee om eens de andere kant van de wereld te laten zien: de tedere kant. Het idee voor het boek is ontstaan als reactie op het besef dat het belangrijkste nieuws bestaat uit slecht nieuws. Maar naast onrecht, wreedheid en misstanden zien we ook tederheid of kijken we met een tedere blik. Die eigenschap blijft vaak onderbelicht.

"Tederheid ontstaat pas zodra je beseft dat overal in de buurt gevaren loeren. Een zuigeling vertedert je omdat je weet dat adders kunnen bijten en omdat je beseft hoe kwetsbaar kinderen en mestvee zijn. Misschien raak je zelfs vertederd vanuit het besef dat je zelf de adder bent die ieder moment kan gaan bijten. Dat maakt een beetje verdrietig en een beetje zorgelijk. Tederheid is een kwaliteit van een verdrietige wereld." – Marjolijn Februari.

"Het mooie van vliegen is dat je van tien kilometer hoogte naar een wereld op klein formaat kunt kijken en wegdromen. Overal zou je wel even willen zijn om een moment met anderen te delen: een glimlach, een blik van verstandhouding of een bord eten. Maar het is een gedroomde wereld die we beneden ons zien. Want hoe mooi die er vanboven ook uitziet, de kans bestaat dat ze elkaar beneden de hersens inslaan.
Is er meer ellende dan vroeger of lijkt dat maar zo omdat we beter op de hoogte zijn van het wereldgebeuren? Bij elk nieuw dieptepunt in de stroom van slecht nieuws denk je: vanaf nu gaat het beter. IJdele hoop.
Weer met beide benen op de grond blijken die glimlach en die blik van verstandhouding ondanks de chaos toch te bestaan. In een wereld waarin alleen slecht nieuws telt, is de tedere kant van het bestaan belangrijk.

De Nederlandse fotografen die – belangeloos – aan dit boek meewerkten, hebben die kant gezien. We vroegen hun om een foto waaruit, op wat voor manier dan ook, de tedere kant van het bestaan blijkt, en vooral niet midden in de roos te schieten. Zo verzamelden we in een jaar honderden foto’s: abstract, documentair, geënsceneerd, portretten en landschappen. Foto’s van lang geleden werken vaak al vertederend door hun afstand in tijd, daarom vroegen we de fotografen om vrij recente foto’s. Met als beginpunt de val van de muur. Vanaf toen zou alles beter gaan…
De tederheid komt – wat ons betreft – in alles naar voren: zowel in het onderwerp als in de blik van de fotograaf die de foto maakte. Het werd een verrassende en spannende verzameling, breder dan we ons hadden voorgesteld. Door de ogen van zevenentachtig fotografen is het begrip 'teder' opnieuw ingevuld, niet om bij weg te dromen maar om te laten zien dat het in die breedte echt bestaat."

Bernd Wouthuysen
Daniel Koning

Daniel Koning is fotograaf, Bernd Wouthuysen is filmer.
Marjolein Februari is auteur en columnist bij de Volkskrant.

Teder - Bernd Wouthuysen/Daniel Koning, tekst Marjolijn Februari
Pagina’s: 120
Prijs: € 24,90
Uitgever: Bas Lubberhuizen
ISBN: 9059371364

BESTEL DIT BOEK:

Redactie
| 18-12-2006
lifestyle