Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Oudste camera ter wereld geveild

Foto: Westlicht

Zaterdag 26 mei is op de Weense fotografieveiling Westlicht is de naar alle waarschijnlijkheid oudste camera ter wereld geveild. Het betreft een zogeheten Daguerreotype. Volgens talrijke experts werd deze legendarische schijvenkast nog vóór 1839 vervaardigd door de Franse firma Susse Frères. Het object ging onder de hamer voor een bedrag van bijna 600.000 euro. Met deze verkoopwaarde is het in ieder geval zeker de duurste camera ter wereld.

Prof. Max Seddig (1877-1963) was de originele eigenaar die de camera cadeau gaf aan zijn assistent Günter Haase. Diens zoon ging er na zijn dood in 2006 mee naar de veiling.

Het Daguerreotype foto procede was de eerste methode waarbij op grote schaal foto's konden worden ontwikkeld. Het procédé waarbij een gepolijste, met kwikdampen geprepareerde zilveren plaat werd gebruikt leverde positieve, gespiegelde beelden op. Hoewel de beelden zeer gedetailleerd waren, werd er zoals bij de hedendaagse fotografie geen negatief gebruikt en was het dus niet mogelijk om meerdere afdrukken te maken. Een Daguerreotype-foto is daarom uniek.

Meer info op www.westlicht.com.

Redactie
| 27-05-2007
Boeken algemeen