Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Ryan McGinley erkend als Young Photographer of the Year

Het International Center of Photography heeft de Amerikaanse fotograaf Ryan McGinley de award voor Young Photographer of the Year uitgereikt. De in New York geboren fotograaf (1977) maakt al enkele jaren furore met zijn werk. In 2003 verkoos American Photo Magazine hem als Photographer of the Year.

Als highschool-student zette Larry Clark hem in Manhattan op de foto voor zijn serie Skaters, dat later leidde tot zijn film Kids. Clark en McGinley werden vrienden en Clark inspireerde hem. Toen hij graphic arts studeerde op de Parsons School of Design of Visual Arts in New York, pakte hij zijn camera en fotografeerde zijn vrienden in New York. Hij bundelde die foto's in een zelfgemaakt boek The Kids are all Right en stuurde honderd exemplaren naar hoofdredacteuren en artiesten.

foto: New York Times / Hollandse Hoogte
Ryan McGinley poseert in zijn studio 'above Canal Street on April 21, 2007 in New York City'

Een schot in de roos, want de foto's werden in New York's Broadway tentoongesteld. Internationale exposities volgden in Berlijn Toronto en Milaan. Op zijn 24ste was McGinley de jongste artiest ooit met een soloshow in de Whitney Museum of American Art. Ook werd hij opgenomen in Americans: Masterpieces of American Photography since 1945 in Wenen. McGinley heeft foto's gepubliceerd in ondermeer Vice, The New York Times Magazine en V.

"Zijn oneerbiedige, intense persoonlijke fotografie die het leven documenteert van zijn vrienden terwijl zij skaten en samenzijn in New York City, maakten hem tot award-winnaar", zo meldt een persbericht van de ICP. De award is een erkenning van zijn werk.

Zelf omschrijft McGinley zijn werk als illustraties uit zijn fantasieleven. Zo zegt hij in een interview met Artnet: "Mijn foto’s zijn een documentaire van mijn fantasieleven. Het is meer pseudo-fictie want het gebeurde wel, maar zou wellicht niet zijn gebeurd als er niet een foto van gemaakt zou worden." In zijn recentere foto's fotografeert hij zijn vrienden niet meer op straat en in het nachtleven, maar naakt in de bossen om de vrijheid te vieren.

Het International Center of Photography reikt elk jaar – dit jaar voor de 23ste keer – awards uit aan fotografen die buitengewoon werk hebben verricht en aan jong talent. Negen winnaars mochten dit jaar hun award in ontvangst nemen tijdens een galaceremonie in New York.

Eerdere winnaars waren onder anderen Robert Frank, Mary Ellen Mark, Marc Riboud, André Kertész, Henri Cartier-Bresson, Berenice Abbott, Richard Avedon, Harold Evans, Bernd and Hilla Becher, Alexander Liberman, and Gordon Parks.

Bronnen:
ICP
"Ryan McGinley", About: Photography
"Art in Review: The Kids Are Alright", Holland Cotter, New York Times
"24-7", Ana Finel Honigman.

Werk van Ryan McGinley
Eigen site van Ryan McGinley
Selected Works op de London Saatchi Gallery Site
Tiny Vices

Boeken McGinley
Sun and Health, Paris: agnes b, 2006
Ryan McGinley (exhibition catalogue), Long Island City, New York: P.S. 1 Contemporary Art Center/The Museum of Modern Art, 2004
Ryan McGinley, New York: Index Books, 2002
The Kids Are Alright, New York: self-published, 2000

Karin Oost
| 15-05-2007
lifestyle