Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Photo icons

I have a dream

Bob Adelman

foto: Bob Adelman/Magnum Photos
Datum: 28 april 1963

Het is een beeld dat bij veel mensen voor altijd in het geheugen gegrift staat. We schrijven 28 april 1963 als de Amerikaanse dominee Martin Luther King in Washington voor meer dan 250.000 mensen een toespraak houdt. Hij betoogt de waanzin van het onderscheid tussen blank en zwart en spreekt daartoe de legendarische woorden: 'I have a dream'. Fotograaf Bob Adelman vereeuwigt deze historische gebeurtenis.

Martin Luther King kan gezien worden als één van de meest charismatische sprekers die Amerika gekend heeft. Zijn uitmuntende verbale vaardigheden helpen hem in zijn strijd tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten. Als lid van de burgerrechtenbeweging leidt hij verschillende demonstraties en weet hij uiteindelijk president Lyndon Johnson zover te krijgen de 'Voting Rights Bill' te tekenen. In 1964 krijgt King voor zijn werkzaamheden de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt.

Zijn immer pacifistische grondslag blijkt hem uiteindelijk fataal te worden. Op 4 april 1967 veroordeelde King de rol van Amerika in de oorlog tegen Vietnam. Exact een jaar later wordt hij op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis, Tennessee vermoord. Aanvankelijk wordt James Earl Ray veroordeeld voor de moord, maar al snel blijkt dat er onvoldoende bewijs is. Veel mensen, waaronder de familie van King, geloven in een complottheorie. Martin Luther King wordt slechts 39 jaar.

Maarten Huisman
| 30-04-2007
lifestyle