Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Trivia

Kanu Gandhi: Fotograaf van de Mahatma

foto: Kanu Gandhi

Hij staat bekend als één van de grootste Indiase leiders ooit. Op inspirerende wijze zet hij zich in voor de onafhankelijkheid van India, zonder daarbij ook maar enige vorm van geweld te gebruiken. Zijn naam? Mohandas Karamchand Gandhi, beter bekend als Mahatma, wat 'verheven ziel' betekent. Over zijn gedachtegoed is in de loop der jaren genoeg geschreven, maar wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor veel van de vaak zo karakteristieke foto’s van deze bijzondere man?

Kanu Gandhi wordt in 1917 geboren als achterneef van Mahatma Gandhi. In zijn jonge jaren droomt hij er van arts te worden, maar al snel raakt hij nauw betrokken bij de Indiase onafhankelijkheidsbeweging van zijn oom. Samen met zijn vrouw Abha behoort Kanu tot de belangrijkste vertrouwelingen van Mahatma. Gezien de hechte onderlinge band, besluit Kanu in 1938 in overleg met Mahatma diens leven fotografisch te documenteren. Mahatma stelt echter wel drie voorwaarden: hij hoeft niet te poseren, er wordt geen flits gebruikt en de financiering van de reportages komt niet voor rekening van de onafhankelijkheidsbeweging. Dit laatste blijkt ook niet nodig, aangezien de toenemende aandacht vanuit de media voor genoeg opbrengsten zorgt.

In 1948 wordt Mahatma door een extremistische hindoe om het leven gebracht, hij sterft in de armen van Abha. Vanaf die tijd tot aan zijn dood in 1986, maakt Kanu nog slechts zelden foto’s.

Op 30 januari 2008 is het precies 60 jaar geleden dat Mohandas Karamchad Gandhi werd neergeschoten. Gandhi’s boodschap van geweldloosheid is onverminderd actueel en heeft wereldwijd miljoenen mensen geïnspireerd. Daarom gaat in 2008 de musical Gandhi in première.

Image Copyright: Kanu Gandhi/GandhiServe, published with kind permission.

Maarten Huisman
| 30-04-2007
Boeken algemeen