Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

Langs het IJsselmeer

Fotoboek ter ere van 75-jarig jubileum Afsluitdijk

In 1914 verscheen er een nieuw Verkade-album van Jac. P. Thijsse: 'Langs de Zuiderzee'. Ruim negentig jaar later volgden fotograaf Bert Verhoeff en journalist Rolf Bos al wandelend, fietsend, varend en vliegend langs, op en boven het IJsselmeer dezelfde route als Thijsse destijds maakte. De fotograaf voer mee met een van de laatste vissersboten, de vele plezierjachten, fotografeerde het skûtsjesilen en de wind- en kitesurfers, bezocht de oude Zuiderzeestadjes, de nieuwe polders en de vele dijken en strandjes rond het meer. Hij maakte luchtfoto's en fotografeerde de skyline van elk stadje.

Tijdens deze persoonlijke zoektocht op en rond Het Meer ging Verhoeff op zoek naar de veranderingen die het IJsselmeergebied heeft ondergaan sinds Jac. P. Thijsse dit gebied beschreef. Toen duizenden vissersboten tegen nu nog vijftig en een gigantische toename van de pleziervaart.

Journalist Rolf Bos, verantwoordelijk voor de begeleidende teksten, zocht mensen op die een eigen verhaal over het Meer te vertellen hebben. De man die nog meegewerkt heeft aan de Afsluitdijk. De visser. De eigenaar van een botter. De boer. De kapitein van een reddingsboot. Fotografie en teksten zijn twee persoonlijke verhalen, met als hoofdthema 'De verandering'.

Bert Verhoeff heeft als fotojournalist voor vele dag- en weekbladen gewerkt en was vijftien jaar lang fotograaf van de Volkskrant. Hij won de Zilveren Camera en werd gekozen tot Fotojournalist van het Jaar. Daarnaast had hij solotentoonstellingen o.a. in het Rijksmuseum, de Nieuwe Kerk, de Tweede Kamer, Fotofestival Naarden, het Edams Museum, het Persmuseum en bij ABN-AMRO.

Rolf Bos is journalist van de Volkskrant. Hij maakte 25 jaar geleden al een boek over de bouwers van de Afsluitdijk.

Langs het IJsselmeer verschijnt eind april 2007 ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Afsluitdijk. Van 21 april tot en met 27 mei 2007 is een selectie van de IJsselmeerfoto’s te zien in Waterland Photogallery in Broek in Waterland.

Langs het IJsselmeer - Bert Verhoeff
Pagina's: 144
Prijs: € 29,50
Uitgever: Ipso Facto
ISBN: 9789077386040

BESTEL DIT BOEK:

Redactie
| 24-04-2007
lifestyle