Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Nederlands Fotomuseum in Las Palmas

Reconstructie Las Palmas; Benthem Crouwel Architecten

Op woensdag 18 april is het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam geopend door Hare Majesteit de Koningin. Na de verhuizing vanuit de Witte de Withstraat beschikt het museum in het geheel vernieuwde gebouw Las Palmas op de Wilhelminapier over twee keer zoveel tentoonstellingsruimte, eigentijdse publieksvoorzieningen en het modernste fotodepot van Nederland.

Las Palmas, het voormalige werkplaatsengebouw van de Holland-Amerika Lijn, is gebouwd in 1953. Het gebouw is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema. De verdiepingen bestaan uit oneindig lijkende ruimtes, onderbroken door achthoekige kolommen. Het gebouw heeft een robuust voorkomen, maar de witte gevel en de ritmiek van de vensters verlenen het een levendig en open karakter. Las Palmas is een prototype van het Nieuwe Bouwen, de architectuurstroming die voor de oorlog ontstond en de nadruk legde op licht, lucht, ruimte en functionaliteit.

In Las Palmas komt het Nederlands Fotomuseum beter tot zijn recht. Benthem Crouwel Architecten heeft het gebouw ingrijpend gerenoveerd met behoud van de oorspronkelijke, industriële uitstraling. Daardoor is om te beginnen meer depotruimte beschikbaar voor het opslaan en conserveren van het fotomateriaal.

foto: Bob van Dam, Nederlands Fotomuseum
Op de camping 1968

Het Nederlands Fotomuseum is het nationale centrum voor de fotografie in Nederland. Het beheert 129 archieven van bekende en minder bekende Nederlandse fotografen. Bij elkaar 4 miljoen negatieven, dia's en afdrukken. De veelzijdige collectie beslaat alle vormen van fotografie: van albums tot glasnegatieven, van autochromen tot stereofoto's, van daguerreotypieën tot invloedrijke Nederlandse fotoprojecten.

Nieuw in het Nederlands Fotomuseum is het kenniscentrum, waar de bezoeker zich met interactieve installaties kan verdiepen in de fotografie, de fotografiegeschiedenis, oude fototechnieken enz.

De openingstentoonstelling Dutch Eyes belicht de geschiedenis van de Nederlandse fotografie aan de hand van verschillende thema's en toont het werk van bekende en minder bekende fotografen die in Nederland actief zijn geweest. De semi-permanente tentoonstelling Panorama Las Palmas laat zien hoe fotografen de ontwikkelingen op de Wilhelmina pier, maar ook van de stad en de haven, de afgelopen 150 jaar hebben vastgelegd.

Het Nederlands Fotomuseum

Redactie
| 07-04-2007
Boeken algemeen