Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Beeldbewerking

GIMP

Het gratis multi-platform fotomanipulatie gereedschap

GIMP (GNU Image Manipulation Program) is een gratis multi-platform fotomanipulatie gereedschap, beschikbaar voor Linux, Windows en Macintosh gebruikers. GIMP is geschikt voor een breed scala aan beeldbewerking operaties, waaronder het retoucheren van foto's, het componeren van afbeeldingen en het construeren van afbeeldingen.

Voor wie geen honderden euro's te besteden heeft aan een uitgebreid fotobewerkingsprogramma is GIMP een uitstekend en gratis alternatief, het kan gebruikt worden als simpel tekenprogramma, een uitgebreid fotoretoucheringsprogramma, een online batchverwerkingssysteem, een massa-productie afbeeldingsrenderingssysteem, een conversiegereedschap voor bestandsformaat, en nog veel meer.

GIMP is een uitbreidbaar en schaalbaar. Het is ontworpen om te worden uitgebreid met meer dan 100 plug-ins en extensies, beschikbaar op de GIMP Plug-In Registry website. De geavanceerde scripting interface stelt een gebruiker in staat om alles, van de simpelste taak tot de meeste complete afbeeldingsmanipulatieprocedures gemakkelijk te kunnen scripten.

Installeren van GIMP

Voor Windows , lees het artikel GIMP installeren op je PC.

Voor Mac, lees het artikel GIMP installeren op je Mac.

Nadelen

Het is natuurlijk even wennen als je een ander beeldbewerkingspakket gewend zoals Photoshop of Paint Shop Pro, maar na er een aantal keer mee gewerkt te hebben gaat alles steeds intuitiever, wat vooral helpt is snel de verschillende toetscombinaties te leren gebruiken zodat je minder aan het zoeken bent waar het gewenste gereedschap of functie zich ook alweer bevindt.

De meeste functies die je gewend bent in photoshop te gebruiken vind je ook in GIMP, het is raadzaam om bij een eerste kennismaking eerst de voorkeuren goed te doorlopen, dan krijg je direct een goede indruk van de uitgebreide mogelijkheden van dit pakket en kan je GIMP aanpassen aan jouw wensen.

GIMP heeft geen CMYK support ingebouwd, dus voor de profesionele gebruikers die hun artwork aan een drukkerij moeten aanleveren is het programma niet direct geschikt. Toch is er wel een RGB naar CMYK conversie plugin beschikbaar.

Documentatie

Er is zelfs een Nederlandse handleiding .

Alex de Smit
| 07-04-2007
lifestyle