Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Computertips (Windows)

Windows Vista

Windows Vista versus Digitale Foto’s

Op 30 januari 2007 lanceerde Microsoft het langverwachte besturingssysteem Windows Vista. Slechts de opvolger van Windows XP of is het meer? En heeft het zin – om als digitale fotograaf – over te stappen naar een nieuw besturingssysteem dat ongetwijfeld nog last heeft van kinderziektes? We maken het u makkelijk aan de hand van een toepasselijke rondleiding die u vertelt waar u aan toe bent. Dan kunt u straks zelf bepalen of de upgrade naar Windows Vista voor u lonend is. Doet u mee? Graag!

Wat moet u weten over Windows Vista? Om te beginnen dat het de opvolger is van Windows XP en verder dat het verleden ons heeft geleerd dat Microsoft gaandeweg steeds minder support- en update-tijd besteedt aan oude besturingssystemen. Beter én zeker onheilspellender: Windows XP wordt over enkele jaren beslist kalt gestelt. Punt. Alleen dit al zou genoeg reden moeten zijn om afscheid te nemen van Windows XP, temeer dat alle nieuwe pc’s vanaf nu zijn voorzien van Windows Vista.

Afb.1 Het ‘Introductiecentrum’ van Windows Vista is – zeker in de beginperiode – steeds weer uw uitgangspunt.

Voor wat betreft de hardware heeft Windows Vista twee gezichten: enerzijds draait het op computers die beslist niet aan de gestelde systeemeisen voldoen en anderzijds profiteren Windows Vista-capabele pc’s van extra mogelijkheden en extra snelheid. En bij zo’n Windows Vista-capabele pc moet u vooral denken aan minimaal 1 gb werkgeheugen en een snelle videokaart met 256 mb ram on-board.

Toegegeven, een krachtige processor (liefst Dual Core) en een rappe harde schijf (graag SATA, 120 plus gb) worden zeer gewaardeerd… Het aardige feit doet zich voor dat de digitale fotograaf niet schrikt van dergelijke hardware, want in het bijzonder Adobe Photoshop is immers een bekende veelvraat die pas opleeft bij een torenhoge processorsnelheid en vooral véél RAM-geheugen.

Kortom, de digitale fotograaf is al láng voorbereid op de komst van Windows Vista! Eenmaal geïnstalleerd, is Windows Vista in eerste instantie even schrikken. De interface is bepaald overdadig te noemen, zeker als Aero, dankzij de snelle videokaart, actief is. Doorzichtige vensters, schaduw-effecten, animaties, driedimensionale miniatuurweergaven, enzovoort… Verder zijn er veel nieuwe mogelijkheden en veel nieuwe systeemtools die u nog nooit eerder heeft gezien. Ook zijn de nodige bestaande Windows-applicaties eens lekker opgefrist, hetgeen onder andere tot uiting komt in nieuwe bestandsformaten en extra opties. Weet u wat? We laten dit alles voor wat het is en we gaan gewoon aan de slag!

Afb.2 Alleen al het kopiëren van digitale foto’s gaat een stuk prettiger met Windows Vista.
Kennismaking met Windows Vista

Uw allereerste kennismaking met Windows Vista verloopt via het zogeheten Introductiecentrum dat – zeker in de beginfase – een rustgevend uitgangspunt zal zijn (Afbeelding 1).

Niets is meer wat het lijkt en aan veel van uw Windows XP-vaardigheden heeft u weinig meer. Neem alleen al de netwerkfuncties, want het aankoppelen bij uw fileserver en het contact maken met internet is beslist even puzzelen. Ook het naar uw hand zetten van het Bureaublad gebeurt op een compleet andere manier.

Iets heel verwarrends is aanvankelijk het Gebruikersaccountbeheer, waarbij u steeds weer wordt gewaarschuwd als u een voor Windows Vista gevaarlijke (…) handeling wilt plegen. Intussen laat u zich niet afschrikken en als u uiteindelijk in uw map met persoonlijke documenten bent aanbeland, dan bevindt u zich weer in een vertrouwde omgeving. Met meteen als vingeroefening het creëren van enkele mappen met fotobestanden, waarbij u – graag via het netwerk – kunt kopiëren van de ene naar de andere pc (Afbeelding 2).

Nu meteen al kunt u ervaren dat Windows Vista een stuk rapper en degelijker met bestanden omgaat dan Windows XP. En dat is nog niet alles, want u wordt ook veel beter op de hoogte gehouden van de voortgang van de verplaatsingsprocessen… Goed om te weten, zeker als u regelmatig vele gb’s 'overpompt' van de ene naar de andere locatie.

Afb.3 In aanvang een bekende wizard die achter de schermen een metamorfose heeft ondergaan.

En als u toch wat digitale foto’s kopieert, dan moet u eens een geheugenstick of een digitale fotocamera via usb in contact brengen met Windows Vista. Dan namelijk signaleert Windows Vista de aanwezigheid van nieuwe digitale foto’s die u met behulp van een handige wizard kunt overhevelen naar bijvoorbeeld de map Afbeeldingen (Afbeelding 3).

Afb. 4 Het overhevelen van digitale foto’s van een geheugenstick of uit de digitale fotocamera is helemaal naar wens te verzorgen.

Hierbij opgemerkt dat u die wizard helemaal naar wens kunt inregelen, waardoor u – ook in de toekomst – al uw foto’s meteen op de goede plek neerzet, waarbij meteen de gewenste bestandsnamen worden uitgedeeld (Afbeelding 4)!

Afb. 5 We Aero-interface van Windows Vista zorgt voor een zeer fraaie driedimensionale vormgeving. Misschien wat overdadig, maar wel érg mooi.
Fotomappen

Bent u erin geslaagd om wat fotomappen aan te maken binnen Windows Vista? Mooi, dan kunt u de vernieuwde Windows Verkenner erbij pakken om een kijkje in de map Afbeeldingen te nemen (Afbeelding 5). U ziet meteen wat de Aero-interface voor u betekent, want de driedimensionale mappen presenteren zichzelf uiterst professioneel.

Afb. 6 Hoe wilt u de mappen – en de digitale foto’s – tonen in de Windows Verkenner? Dat regelt u alhier, bij de optie ‘Beeld’.

U vindt het nog niet professioneel genoeg? Dan klikt u de knop Beeld aan met de linker muisknop en u geeft aan dat u met 'Extra grote pictogrammen' wilt werken (Afbeelding 6). En op precies dít moment wordt duidelijk waarom u met Windows Vista wilt gaan werken: het samenstellen van die extra grote pictogrammen is in een handomdraai gebeurd!

Voordat u met uw ogen heeft kunnen knipperen, zijn alle pictogrammen al aangepast. En dat is nog niet alles, want als u vervolgens in een fotomap gaat kijken, dan zult u ervaren dat het werken met – en kijken naar – die extra grote pictogrammen geen vertragingen meer oplevert. De getoonde pictogrammen zijn zelfs zó groot dat u het fotomateriaal direct goed kunt beoordelen.

Maar dat is nog niet alles, want de noodzakelijke EXIF-informatie wordt direct in de statusbalk – onder in beeld – van de Windows Verkenner getoond. En ook dát is nog niet alles, want als u een fotobestand aanklikt met de rechter muisknop, dan ziet u enkele functies die meteen van toepassing zijn op het omgaan met fotomateriaal…

Afb. 7 U kijkt naar een – gedubbelklikt – voorbeeld van een digitale foto. U kunt bewerken, branden, bladeren, enzovoort… Rechts in beeld de retoucheerfuncties die Windows Vista standaard aan boord heeft.
Voorbeeldfunctie

Neem alleen al de functie Voorbeeld die wordt geactiveerd als u een fotobestand dubbelklikt; de optie Voorbeeld van het contextmenu kunt u natuurlijk ook gebruiken… Goed, de voorbeeldfunctie opent een speciaal venster met in beeld uiteraard de geselecteerde foto. Onder in beeld ziet u knoppen waarmee u kunt bladeren en roteren.

Ook kunt u de diashow van start laten gaan, waarna alle foto’s die in deze map staan de revue zullen passeren… Mooier nog is de bovenkant van het venster, waar u knoppen ziet waarmee u onder andere de foto kunt bewerken, afdrukken, e-mailen en branden (Afbeelding 7). De fotobewerkingsfunctie heeft natuurlijk niet de mogelijkheden aan boord van een professioneel fotobewerkingsprogramma als Adobe Photoshop (en ook Paint Shop Pro Photo), maar voor een snelle retouche hoeft u Windows Vista niet langer te verlaten (Afbeelding 7).

Verder speciale aandacht voor de speciale Windows Fotogalerie waarmee u al (!) uw digitale foto’s kunt bewaren, rangschikken én terugvinden. Ook moet de Windows DVD Maker worden genoemd, waarmee u in één keer een groot aantal foto’s kunt laten branden naar een dvd-plaatje, waardoor er een dvd-video wordt samengesteld die u kunt afspelen in de dvd-speler in de showroom of in de huiskamer (Afbeelding 8).

Waarmee we u reeds voldoende hebben overtuigd van de mogelijkheden die Windows Vista de digitale fotograaf te bieden heeft. Toch? En dan zijn er nog meer interessante mogelijkheden, zoals de Windows Meeting Space waarmee u – via het netwerk én over internet – uw digitale foto’s aan anderen kunt presenteren, zoals de backupfunctie die er voor zorgt dat u uw digitale foto’s nog beter kunt beschermen, zoals de aangescherpte veiligheidsopties waardoor u er zeker van kunt zijn dat ongenode gasten buiten de deur worden gehouden.

John Vanderaart
| 21-03-2007
lifestyle