Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Cameratips

Megapixels

De term megapixel (MP) wordt gebruikt als kwaliteitsaanduiding van digitale fotocamera’s. Een megapixel staat voor een miljoen pixels. Het aantal megapixels van een camera is in marketing termen vaak erg populair, maar is meer nou ook per definitie beter?

Megapixels, wat moet ik ermee?

Om het maximale aantal pixels van een camera te weten te komen, moeten de afmetingen van de digitale foto's met elkaar vermenigvuldigd worden. Als een camera bijvoorbeeld in staat is foto's te produceren van 3008 x 2000 pixels, heeft u te maken met een 6 Megapixel camera. Omdat de randpixels van een beeldsensor van een digitale camera niet gebruikt worden, is het aantal effectieve pixels dat actief ingezet wordt voor de beeldopname vaak minder dan de eigenlijke hoeveelheid pixels van de beeldsensor. Hierdoor heeft bijvoorbeeld uw Nikon D40 met een 6,3 megapixel beeldsensor maar 6,0 effectieve pixels. Dit komt omdat het maximale opnameformaat 'slechts' 3008 x 2000 is.

Op deze site kunt u eenvoudig het aantal megapixels berekenen door de breedte en hoogte van uw foto's in te vullen. Tevens vindt u handige informatie terug met betrekking tot de invloed van de verschillende resoluties op de bestandsgrootte.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe weet ik nou hoeveel Megapixels ik nodig heb?

Vanzelfsprekend hangt dat af van waar u de camera voor wilt gebruiken. Voor het maken van 'gewone' foto's, is 4 Mp over het algemeen ruim voldoende. Als u grotere prints wilt maken, is het aan te raden om op zoek te gaan naar een camera met een wat hogere resolutie, bijvoorbeeld eentje van 6 Mp.

Momenteel zijn er camera's op de markt met 10 Mp, is deze dan twee keer zo goed als een camera met 5 Mp?

Nee, de toename in Mp's verloopt niet proportioneel met de kwaliteit van de camera, simpelweg omdat de verschillen steeds minder goed zichtbaar zijn. Wel zullen de bestanden groter worden wat betekent dat er minder foto's op de geheugenkaart passen. Wanneer u de camera voor professionele doeleinden gebruikt, kan het echter wenselijk zijn een zo hoog mogelijke resolutie te hebben.

Wilt u weten hoeveel pixels u nodig heeft om een goede afdruk te maken op het door uw gewenste formaat?
lees dan het artikel Perfect printen.

John Vanderaart
| 11-03-2007
Boeken algemeen