Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

Leven. Een reis door de tijd.

Evolutie van het leven op planeet Aarde

Het aanschouwen van het miljoenen jaren oude ritueel van een groepje degenkrabben die uit het water kruipen om eieren te gaan leggen op het strand, bracht natuurfotograaf Frans Lanting tot het diepe besef dat we in het heden nog steeds een ver verleden terugzien. Zo ontstond in hem de vraag of het mogelijk zou zijn om met foto's de geschiedenis van het leven op Aarde te verbeelden, van het vroegste begin tot aan de overvloed van levensvormen van nu. "Ik wilde het verhaal van het leven vertellen vanaf het allervroegste begin tot de vormenrijkdom van nu en dat met beelden uit de natuur die een gevoel van tijd oproepen. Zo ben ik een tijdreiziger geworden op zoek naar vensters in de natuur die me een blik gunnen op het verleden."

En zo vormen de foto's in Leven. Een Reis door de Tijd het verhaal over het ontstaan en de evolutie van het leven op onze planeet. Vanaf het vroege begin toen er praktisch nog geen zuurstof was en de hemel nog niet blauw gekleurd was en er alleen vuur brandde in het donker, tot het compleet zijn van alle elementen en de ontwikkeling van de eerste tekenen van leven. En verder naar het ontstaan van zoogdieren tot aan de collectieve krachten die de planeet vorm geven, waarmee de reis eindigt en indrukwekkende overzichtsfoto's vanuit de lucht ons laten zien dat het leven zich na vier miljard jaar evolutie heeft verspreid over bijna de hele Aarde en haar tot een levende planeet heeft gemaakt, "tot een geheel dat alleen kan bestaan dankzij het collectief van al wat leeft".

De enorme variëteit aan beelden in dit prachtige fotoboek tonen ons de oerkracht die op planeet Aarde al miljarden jaren drijft naar de vorm van leven waar we ons nu bevinden.

In 2000 begon Lanting zijn persoonlijke reis. Hij ondernam pelgrimages naar afgelegen plekken in het westen van Australië waar levensvormen van drie miljard jaar oud nog steeds het landschap domineren. Hij begroef zich in musea en wetenschappelijke collecties om de verbijsterende vormen te fotograferen van microscopisch klein leven en vond zelfs een manier om structuren vast te leggen die aanwezig zijn in het menselijk lichaam, maar die ook doen denken aan aan patronen in landschap. Sindsdien kijkt hij met andere ogen naar de slakken die door zijn achtertuin glijden. "Ze herinneren me aan een tijd toen het leven voor het eerst uit het water kroop om het land te verkennen. Nu zie ik in hen en in mijzelf de draden van het leven die door de tijd zijn verweven tot een groot tapijt van natuur, dat zich uitstrekt tot in het heden, maar dat ons allen verbindt met het verleden."

Lantings epos omvat meer dan 175 kleurenfoto's, een aantal persoonlijke essays en toelichtingen op de foto's, plus een tijdschaal van de aardgeschiedenis en weblinks naar bronnen op het gebied van wetenschap, onderwijs- en natuurbescherming. Het resultaat is een inspirerende lofzang op de magische schoonheid van de natuur en de biodiversiteit van onze levende planeet.

De in Nederland geboren fotograaf Frans Lanting (1951) staat bekend als een van de grootste natuurfotografen van deze tijd. Zijn werk heeft veel invloed gehad en verschijnt in boeken, tijdschriften en is te zien op exposities over heel de wereld. Leven is een vervolg op eerdere boeken van Lanting: Oog in oog over de verwantschap van alle dierenleven, en Jungles dat de complexiteit van de natuur in de tropen verkende.

Leven. Een Reis door de Tijd - Frans Lanting
Pagina’s: 304
Prijs: € 39,95
Uitgever: Taschen GmbH
ISBN: 9783836530903

BESTEL DIT BOEK:

Gertrude Boers
| 13-03-2007
lifestyle