Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Foto Kees Scherer Prijs 2007

foto: Kadir van Lohuizen
Diamond Matters

De Foto Kees Scherer Prijs 2007 is toegekend aan fotograaf Kadir van Lohuizen en Mets & Schilt uitgevers voor het boek Diamond Matters - van de mijnen naar de jetset. Volgens het juryrapport 'een juweel van een boekje dat z’n verkleinwoordje dankt aan het formaat, 12 cm hoog en 11 cm breed'.

Diamond Matters is een beeldverslag van de weg die de diamant aflegt vanaf de mijnen naar de jetset. Het boekje onthult hoe gruwelijk het vergaringsproces van de diamant eigenlijk is. Veel geld, veel ellende, veel onrecht, veel geweld, veel armoede.

Fotograaf en uitgever hebben gekozen voor een minimalistische uitgave. Het rauwe leven in de mijnen is weergegeven op grof houthoudend papier en via vijf verschillende soorten papierkwaliteit komt men uiteindelijk bij het hoogglanspapier voor de jetset.

De Foto Kees Scherer Prijs is bestemd voor het beste Nederlandse fotoboek, dat in de twee jaar voorafgaand aan de toekenning van de prijs, is verschenen. Fotograaf/fotografe deelt de prijs met de Nederlandse uitgever, die deze boekuitgave mogelijk heeft gemaakt. De jury is samengesteld uit deskundige mensen uit de wereld van de fotografie, kunst en journalistiek, en staat onder leiding van de voorzitter van de Stichting FotoArchief Kees Scherer.

De prijs ter waarde van 5000 euro wordt officieel uitgereikt op het, eveneens tweejaarlijkse, FotoFestival Naarden tijdens de expositie van het winnende boek. Meer informatie is te vinden op www.keesscherer.nl.

Redactie
| 09-03-2007
Boeken algemeen