Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Photo icons

The Young Lion

Joel Brodsky (1939-2007)

foto: Joel Brodsky
Datum: 1967

De muziekgroep The Doors geldt in de jaren zestig als één van de populairste bands ter wereld. Met name de charismatische leadzanger Jim Morrison is voor veel jongeren een idool en zijn posters zijn dan ook in menig slaapkamer te vinden. De populairste en meest verspreide afdruk van de in Florida geboren Amerikaan is wel de zogenaamde ‘Young Lion’ foto, die ook te zien is op de cover van de ‘Best of The Doors’ cd uit 1985. Maar wat maakt deze foto nou precies zo bijzonder?

Om die vraag te beantwoorden, moeten we naar de maker van deze beroemde foto, Joel Brodsky. De fotograaf uit New York heeft al een aantal succesvolle fotoseries van The Doors gemaakt als hij in 1967 begint aan de ‘Young Lion’ sessie. In eerste instantie schiet Brodsky een paar foto’s van de groep als geheel om vervolgens elk bandlid apart op de gevoelige plaat vast te leggen. Morrison, die als laatste aan de beurt is, besluit het wachten enigszins te veraangenamen met behulp van een aantal alcoholische versnaperingen. Dit heeft tot gevolg dat de zanger stomdronken is wanneer Brodsky de fotosessie met hem begint. Ondanks de beschonken toestand besluit Brodsky gewoon door te gaan met fotograferen, hetgeen resulteert in een aantal zeer bijzondere foto’s. ‘Morrison keek nadien nooit meer hetzelfde en dat maakt deze foto zo uniek’, aldus de trotse fotograaf.

In 1999 doneert Brodsky de foto aan een veiling waarvan de volledige opbrengst ten goede komt aan misbruikte en mishandelde kinderen. Naast foto’s van The Doors is Brodsky onder andere bekend van samenwerking met Aretha Franklin, James Brown, Iggy Pop en KISS. Op 1 maart 2007 overlijdt Joel Brodsky op 67-jarige leeftijd in zijn huis in Stanford, Connecticut.

Maarten Huisman
| 07-03-2007
Boeken algemeen