Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Beeldbewerking

Fotomontage - Starman

Photoshop alleen voor het aanpassen van belichting? Misverstand. Wij gebruiken het pakket als tijdmachine, om ons te begeven naar een fantasy-wereld.

Het idee: een ‘zelfportret’ om jezelf in een andere setting te plaatsen of andere persoonlijkheid aan te meten. Of het nu een superheld of een raar wezen is, alles kan, alles mag.

Stap 1

Zoek of maak een foto van jezelf (een ander mag ook) die je wilt gaan bewerken, het liefst met een witte muur als achtergrond zodat de persoon makkelijker te selecteren is. Dat selecteren van de persoon uit zijn achtergrond doen we met de magnetische lasso. Selecteren kan op verschillende manieren, afhankelijk van de foto. Door veel te proberen en te oefenen met de drie verschillende lasso’s, leer je snel genoeg welke methode je waar kan toepassen. Let wel, zorg dat de persoon een witte achtergrond krijgt net zoals in de voorbeeldfoto.

Stap 2

We hebben een vikinghelm uit een andere foto geselecteerd en op het hoofd van de persoon gezet. Dit doe je met het alom bekende kopiëren (CTRL+c) en plakken (CTRL+v). Het formaat pas je aan middels de functie transformeren (CTRL + t). Nu gebruiken we de functie filter > uitvloeien om de hoorns van de helm langer te maken.

Stap 3

Op de computer staat nog een leuke foto van een metalen ster, doorgaans bedoeld voor het plaats van een theelichtje; ook die gaan we gebruiken. Weer in de bekende volgorde: selecteren – kopiëren – plakken. Als het nodig is, kun je het formaat van de ster aanpassen zoals besproken in stap 2. We hebben de ster tweemaal gebruikt en de beelden beide een beetje gedraaid zodat het niet twee dezelfde sterren lijken.

Stap 4

We hebben een lijntje getrokken tussen de sterren en de helm. Met de uitvloei-functie (stap 2 ) lijkt het touw een beetje te bewegen zodat het realisme toeneemt.

Stap 5

Zoek een mooie achtergrond en wat extra details die bij de hoofdfiguur passen. Nu moet je ervoor zorgen dat alles één geheel lijkt. Dat kun je doen door wat met Filter > rendering > belichtingseffecten te spelen. Een geheel maken van een werkstuk is vaak het meeste werk dus probeer zoveel mogelijk uit en blijf oefenen totdat het naar je zin is.

foto: Jochem van Wetten
Starman

Jochem van Wetten
| 28-02-2007
Boeken algemeen