Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Spencer Platt wint World Press Photo 2006

foto: Spencer Platt, USA, Getty Images
World Press Photo 2006, Zuid-Beiroet 15 augustus

De Amerikaanse fotograaf Spencer Platt is de winnaar van de World Press Photo 2006. Zijn foto van een vijftal jonge, welgestelde Libanezen in een rode cabrio dat aangedaan door het verwoeste Zuid-Beiroet rijdt, is vrijdag verkozen tot beste foto van het jaar. Platt, werkzaam bij Getty Images, maakte de foto op 15 augustus 2006. Het was de eerste dag van een staakt-het-vuren tussen Israël en de Libanese sjiitische beweging Hezbollah. Duizenden Libanezen keerden terug naar hun huizen.

foto: Peter Schols, Dagblad De Limburger/GPD/Reuters
De kopstoot van Zidane, 9 juli 2006 tijdens de WK-finale

"Een foto waarnaar je blijft kijken, met de complexiteit en tegenstrijdigheden van het leven, temidden van de chaos", aldus juryvoorzitter Michele McNally die werkzaam is bij The New York Times.

Tijdens de vijftigste competitie van World Press Photo werd deze foto gekozen uit 78.083 inzendingen van 4460 fotografen uit 124 verschillende landen. Binnen de tien thema's werden 58 fotografen van 23 verschillende nationaliteiten gekozen tot winnaar.

De Nederlander Peter Schols won de eerste prijs in de categorie Sports Action Series. Op 9 juli tijdens de WK-finale in Berlijn bleek hij de enige van de 235 aanwezige fotografen te zijn die de kopstoot van Zinedine Zidane naar Marco Materazzi vastlegde. Zijn foto ging de hele wereld rond.

Spencer Platt zal zijn prijs en een bedrag van 10.000 euro in ontvangst nemen op de Awardsceremonie in de Oude Kerk te Amsterdam op zondag 22 april.

Aan dit moment gaat een driedaags programma vooraf, gevuld met lezingen, discussies en fotoscreenings. In de Oude Kerk zijn drie exposities te zien: de winnaars van 2006, een speciale selectie van Platts werk en een thema-expositie over klimaatverandering in Afrika gedocumenteerd door Afrikaanse fotojournalisten.

De exposities zijn open voor publiek van 24 april tot 17 juni. De jaarlijkse expositie van de winnende foto's zal zoals altijd internationaal verspreid over 85 lokaties te zien zijn. Kijk voor de exacte data en locaties op www.worldpressphoto.com.

Redactie
| 10-02-2007
lifestyle