Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Trivia

Heinrich Hoffman: Hitlers Hofleverancier

Heinrich Hoffman

Heinrich Hoffman wordt op 12 oktober 1885 geboren in de Duitse plaats Fürth. Nadat hij vroegtijdig stopt met school gaat Hoffman werken in de fotografiewinkel van zijn vader. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkt Hoffman als officiële fotograaf voor het Duitse leger en daarna sluit hij zich aan bij de NSDAP van Adolf Hitler. Al snel wordt Hoffman een goede vriend van de Führer, die hem in 1920 zelfs benoemt tot zijn officiële fotograaf.

Hitler kent de kracht van de propaganda en wil zoveel mogelijk controle houden over wat Duitsland te zien krijgt. De foto’s van Hoffman worden onder andere gebruikt voor postzegels, briefkaarten en posters. In 1945 heeft Hoffman rond de 2,5 miljoen foto's gemaakt van Hitler. Omdat Hitler het Duitse volk achter zich wil houden, doet hij er alles aan zijn volksnationalistische imago in stand te houden. Vaak is hij op foto’s dan ook te zien met kinderen of wordt hij vergezeld door zijn hond Blondi.

Wat veel mensen niet weten, is dat Hitler zijn latere vrouw, Eva Braun, heeft leren kennen via Hoffman. Als assistente van zijn fotostudio in München stelt Hoffman haar in 1930 voor aan Hitler. Zes jaar later trekt Eva Braun bij Hitler in en op 29 april 1945 worden zij – een dag voordat ze zelfmoord plegen – in de echt verbonden.

Maarten Huisman
| 03-02-2007
lifestyle