Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Trivia

Huis Marseille

Huis Marseille aan de Keizersgracht in Amsterdam

Op 18 september 1999 opent Huis Marseille haar deuren en is er in Amsterdam voor het eerst een plek waar permanent foto-exposities te zien zijn. De rijke geschiedenis van de fotografie zorgt ervoor dat Huis Marseille in staat is om haar bezoekers een grote variëteit aan materiaal voor te schotelen. Hierbij staat vooral de beeldkwaliteit van de tentoongestelde werken hoog in het vaandel.

Het museum heeft haar naam overgehouden aan het pand waarin ze is gevestigd. De Franse koopman Isaac Focquier bevracht in de 17e eeuw in de haven van Marseille het schip Neptunus dat als eindbestemming Amsterdam heeft. Daarmee verdient Focquier zoveel geld dat hij in 1665 – vlak nadat het schip in Amsterdam aankomt – in staat is opdracht te geven een huis te bouwen aan de Keizersgracht. In de gevel van het pand is een in reliëf gebeeldhouwde stadsplattegrond van Marseille te zien, met daaronder in gouden letters de naam van de stad.

Jaarlijks zijn er vier verschillende tentoonstellingen te zien in Huis Marseille. Regelmatig worden er seminars of lezingen georganiseerd, waar bekende fotografen of deskundigen hun visie geven naar aanleiding van een bepaalde expositie. Sinds april 2003 heeft Huis Marseille een bibliotheek opengesteld voor publiek. Hier liggen inmiddels ongeveer tweeduizend gespecialiseerde fotografieboeken ter inzage voor geïnteresseerde bezoekers.

Maarten Huisman
| 30-01-2007
Boeken algemeen