Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Trivia

De World Press Photo

foto: Mogens von Haven
Winnaar World Press Photo 1955

Een motorcrosser die van zijn motorfiets valt. Op het eerste gezicht niks spectaculairs, maar de vereeuwiging van deze gebeurtenis heeft in 1955 wel als eerste de titel van World Press Photo of the Year mogen dragen. Vanaf toen is er bijna elk jaar een wedstrijd geweest en is het evenement uitgegroeid tot een zeer prestigieuze aangelegenheid.

foto: Finbarr O'Reilley
Winnaar World Press Photo 2005

Het idee voor de World Press Photo ontstaat als leden van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten vinden dat het tijd wordt de nationale competitie – de Zilveren Camera – uit te breiden naar een internationale wedstrijd. De gedachte hierachter is dat men door een dergelijke contest beter in staat is om opgedane kennis op het gebied van fotografie in de rest van de wereld met elkaar te delen. Hoewel het competitieve element voorop blijft staan, wordt de educatieve en communicatieve rol in de loop der jaren steeds groter.

Aan het eind van de jaren tachtig zet de professionalisatie van de organisatie door en richt zij zich meer en meer op het opleiden van jonge, talentvolle fotografen. Dit resulteert in 1990 in het eerste seminar in Boedapest, enkele jaren later gevolgd door een masterclass in Amsterdam. In 2007 viert de inmiddels ongekend populaire World Press Photo haar vijftigjarig jubileum.

Maarten Huisman
| 23-01-2007
lifestyle