Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Photo icons

Anne Frank

Otto Heinrich Frank (1889-1980)

foto: Otto Frank
Datum: mei 1942

Een van de wereldberoemde foto's van Anne Frank (1929-1945). In 1942 dook ze met haar familie onder in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam op de vlucht voor de Duitse nazi's. In 1945 overleed ze aan de gevolgen van tyfus in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Deze foto is genomen in mei 1942. Een paar weken later werd ze dertien jaar oud. Voor haar verjaardag kreeg zij een dagboek cadeau. Op de eerste bladzij schreef zij: 'Ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het nog aan niemand gekund heb, en ik hoop dat je een grote steun voor me zult zijn.'

Op 29 maart 1944 kreeg Anne via de Nederlandse radio uit London te horen, dat er na de oorlog dagboeken ingezameld zouden worden. De Nederlandse regering hoopte zo informatie te verzamelen over Nederland tijdens de Duitse bezetting. Anne dacht meteen aan haar eigen dagboek en besloot er een echt boek van te gaan maken. Vanaf mei 1944 tot de arrestatie schreef zij elke dag vier vellen vol.

Anne's vader Otto Frank was de enige van de acht onderduikers in het Achterhuis die de oorlog overleefde. Hij besloot twee jaar hierna haar dagboek uit te geven onder de titel Het Achterhuis. Het boek is uiteindelijk vertaald in zeventig talen en is het meest gelezen van de twintigste eeuw.

Een foto van de vrolijke Anne Frank die ons herinnert aan de gruwelijkheden van Tweede Wereldoorlog en de onschuld van de slachtoffers ervan.

Redactie
| 23-01-2007
Boeken algemeen