Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Photo icons

De Onbekende Rebel

Jeff Widener (1956)

foto: Jeff Widener
Associated Press
Datum: 5 juni 1989

Het is 5 juni 1989 als Jeff Widener vanaf de zesde verdieping van zijn hotel een foto maakt van het wereldberoemde Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Op de foto is een student te zien die in zijn eentje een colonne tanks probeert tegen te houden. De foto gaat al snel de hele wereld over en de student krijgt bijnamen als Tank Man en de Onbekende Rebel.

Tank Man neemt – samen met ongeveer een miljoen anderen - deel aan een demonstratie tegen de ondemocratische manier van regeren van de in China machtige Communistische Partij. De demonstratie wordt in opdracht van Deng Xiaoping op hardhandige wijze neergeslagen en honderden onschuldige mensen komen daarbij om het leven.

In april 1998 wordt de Onbekende Rebel door het Amerikaanse magazine TIME verkozen tot één van de honderd meest invloedrijke personen van de 20ste eeuw. Over de huidige omstandigheden van Tank Man zijn verschillende verhalen in omloop. Sommigen zeggen dat hij door de Chinene geheime politie is opgepakt, anderen beweren juist dat hij door een aantal burgers in veiligheid is gebracht.

Maarten Huisman
| 22-01-2007
lifestyle