Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Trivia

De Zilveren Camera

collectie IISG/AHF

Achtenvijftig jaar geleden wordt ie voor het eerst uitgereikt, de Zilveren Camera. Het is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) om het vakpeil van haar leden te verbeteren. Aanvankelijk is het de bedoeling dat er een maandelijkse fotowedstrijd wordt gehouden, maar al snel blijkt dat de belangstelling erg groot is. Daarop wordt in 1848 besloten een bijeenkomst te organiseren in Amsterdam, waar iedereen zijn of haar foto tentoon kan stellen aan de aanwezigen. Een heuse stemronde volgt en na een toespraak wordt op de winnaar een toost uitgebracht.

foto: Laurens Aaij
Winnaar Zilveren Camera 2006

Na het overweldigende succes besluit het bestuur van de NVF het jaar erop een wisselbokaal uit te reiken. Men komt op het idee van een Zilveren Camera als trofee, maar de beperkte financiële middelen laten dit niet toe. De voorzitter van de NVF - de bekende Nederlandse fotograaf Sem Presser - komt op het idee om dan zelf maar een zegeteken in elkaar te knutselen. Het resultaat is zeker niet onaardig, het met aluminiumverf overgoten voorwerp heeft wel degelijk een zilveren uitstraling. Waldo van Suchtelen is uiteindelijk degene die de eerste Zilveren Camera in ontvangst mag nemen.

In de loop der jaren neemt de populariteit van de Zilveren Camera alleen maar toe. Dit leidt er in 1955 toe dat er voor het eerst ook een internationale wedstrijd wordt georganiseerd. Deze prijs wordt de World Press Photo genoemd en ontstijgt al snel het succes van de Zilveren Camera. Lange tijd wordt de Zilveren Camera uitgereikt aan de hoogste genoteerde Nederlander in de internationale wedstrijd. Nadat de Nederlandse inzendingen in de daaropvolgende jaren drastisch teruglopen, wordt in 1973 besloten om de Zilveren Camera te scheiden van de World Press Photo. Tegenwoordig staat de Zilveren Camera voor de beste persfoto van het jaar en wordt de prijs gezien als de belangrijkste prijs in de Nederlandse fotojournalistiek.

Maarten Huisman
| 18-01-2007
Boeken algemeen