Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

Saudek

Het theater van sensuele dromen: overzicht van een Tjechische genie

De Tsjechische republiek is lang het land van mysterie en magie geweest, de thuisbasis van alchemisten, artiesten en originele bohémiens, allemaal bedenkers van betoveringen, ontwerpers van fantasiewerelden. De wereldberoemde Tsjechische fotograaf Jan Saudek vormt daarop geen exceptie. Ook zijn laatste fotoboek, getiteld Saudek, etaleert een even bizar als uniek overzicht.

Voor meer dan vier decennia boetseert Saudek een parallel, fotografisch universum, een tweedimensionaal huis boordevol verlangens, personen met hoogst uitzonderlijke karakters en verleidelijke kleuren. De tijdloze kracht van zijn handgekleurde beelden liggen in de poëtische composities waaruit een krachtige – soms woeste - schilderachtige taal spreekt en waaruit een zwak voor Middeleeuwse genretaferelen en Barokke mythologie blijkt.

foto: Jan Saudek

Met het verwerpen van de traditionele schoonheid in zijn beroemde naaktfoto’s toont Saudek een opmerkelijk onderscheid: hier staan oude vrouwen, dikke vrouwen, kinderen; echte mensen in tableaux vivants, de theatervorm van de ‘levende schilderijen' die in de 18de en 19de-eeuw zo populair waren en die ons herinneren aan alles van surrealistische early movies en fin de siècle-circusnachten.

Van zijn debuut in de vijftiger jaren via de zijn minder bekende werken tot recente beelden is Jan Saudek een duizelingwekkende collectie dromen – dromen die we wellicht ergens nog koesteren.

Saudek - Jan Saudek
Pagina’s: 488
Prijs: € 199,00
Uitgever: Taschen
ISBN: 9783822830208

BESTEL DIT BOEK:

Cees Visser
| 04-01-2007
Boeken algemeen