Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Photo icons

Politiegeneraal executeert Vietcong-officier in Saigon

Eddie Adams (1933-2004)

foto: Eddie Adams
Datum: 1 februari 1968

De foto waarbij een Zuid-Vietnamese politieman op straat een aanhanger van de Vietcong door het hoofd schiet maakte Eddie Adams (1933-2004) wereldberoemd. Hij won er in 1969 de Pulitzer Prijs mee.

Adams was er, samen met de crew van NBC film, getuige van dat een groepje Zuid-Vietnamese soldaten een gehandboeide Vietcong gevangene de hoek van de straat induwden, zoals wel vaker gebeurde bij ondervragingen. In plaats daarvan schoot de politieman Lt. Col. Nguyen Ngoc Loan de man zonder iets te zeggen door het hoofd. Een paar uur eerder had het slachtoffer zelf acht Zuid-Vietnamesen vermoord.

De foto liet de wereld schrikken. Het was 1968... Er volgden demonstraties tegen Amerika en het heeft Loan voor de rest van zijn leven achtervolgd. Aangezien dit nooit Adams bedoeling was geweest, voelde hij zich daar altijd schuldig aan.

Niet alleen fotografeerde Eddie Adams 13 oorlogen, ook zijn foto's van politici, mode en show business verschenen op magazine covers over de hele wereld. Adams overleed op 20 september 2004 in New York. Hij werd 71 jaar.

Redactie
| 02-02-2007
Boeken algemeen