Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Trivia

George Eastman: oprichter van Kodak

George Eastman wordt op 12 juli 1854 geboren in New York, Waterville. Op jonge leeftijd wordt Eastman geconfronteerd met de dood van zijn vader en op zijn veertiende stopt hij met z'n opleiding om het gezin te onderhouden. Twee jaar later overlijdt ook een van zijn zussen aan de gevolgen van polio. Ondanks de moeilijke jeugd, blijkt al snel dat Eastman een sterke ondernemingsgeest bezit. Na onder andere gewerkt te hebben als kantoorbediende in de verzekeringsbranche, wordt zijn passie voor fotografie geboren.

Op z'n 24e plant Eastman namelijk een vakantie naar Santo Domingo en een collega brengt hem op het idee de reis op foto's vast te leggen. Eastman raakt gefascineerd door de fotografie en stelt zichzelf ten doel ' fotografie zo gebruiksvriendelijk te maken als een potlood'. Na enkele jaren van fotografische experimenten, heeft Eastman eindelijk een werkende formule. In 1880 vraagt hij patent aan op wat wij nu kennen als de fotorol. Een jaar later richt Eastman samen met de zakenman Henry Strong de ' Eastman Dry Plate Company' op, die de commercialisatie van de zogenaamde dry plates moet verzorgen.

Met de slogan 'You press the button, we do the rest' brengt George in 1888 de eerste eenvoudige fotocamera op de markt. Het bedrijf heet dan inmiddels de 'Eastman Kodak Company' , een naam die naar verluidt ontstaat uit de favoriete letters van Eastman. In de loop der jaren groeit het bedrijf uit tot een echte multinational. Ruim 40 jaar na de oprichting van -in 1925- doet Eastman afstand van het dagelijks bestuur van Kodak en richt zich voornamelijk op filantropische activiteiten. In 1932 maakt Eastman een einde aan zijn leven door zichzelf door het hart te schieten. ' Mijn werk is gedaan, waarom nog wachten', is in zijn afscheidsbrief te lezen. Eastman ligt begraven in Kodak Park in Rochester, New York.

Maarten Huisman
| 16-01-2007
Boeken algemeen