Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

Historic Images

Prijs van progressie: oude China maakt plaats voor de moderne tijd

Het gezicht van China verandert met de dag. In hoog tempo laten projectontwikkelaars op de golven van de economische vooruitgang bulldozers aanrukken om complete oude stadskernen met de grond gelijk te maken en ruimte te creëren voor betonkolossen en hoogbouw. Fotograaf Sze Tsung Leong legt in Historic Images het dramatische proces vast.

‘Ironisch genoeg maakt China’s huidige economische revolutie de fysieke verwoesting van de geschiedenis mogelijk waarom al tijdens de Culturele Revolutie gevraagd werd.’ Aldus de Amerikaan en Brit Sze Tsung Leong (Mexico City, 1970) in het voorwoord van zijn nieuwste boek Historic Images. De panoramische beelden die volgen etaleren op niets verhullende wijze de enorme economische en politieke krachten die in het oude China huishouden. Steden die naar de voorbije historie worden gekatapuleerd en veranderen in een stoelendans van kantoren, yuppenflats, torenhoge appartementen en winkelcentra. De foto’s zijn in de eerste plaats prachtig, in de tweede plaats angstaanjagend en tot slot bedroefd makend - tegen de waanzin van de moderniteit is nu eenmaal niets in te brengen.

Leong, die op dit moment leeft en werkt in New York, merkt op dat substantiële stadsvernieuwing niet te vermijden is, maar zich doorgaans uitstrekt over langere periodes: decennia, generaties, eeuwen. Het bewijs van vernieuwing trekt gradueel en cumulatief aan ons voorbij. Er zijn momenten in de geschiedenis evenwel die de mate van stadsvernieuwing versnellen: oorlog, regimeverandering, de transformatie van sociale structuren, economische welvaart. China bevindt zich in zo’n moment. De recente politieke, maatschappelijke en economische omwentelingen hebben de steden in hun greep en verandert deze steden naar een graad die in de moderne historie nooit eerder zichtbaar is geweest.

Cees Visser
| 29-12-2006
lifestyle