Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Photo icons

When Nixon met Elvis

Oliver F. Atkins (1917-1977)

Datum: 21 december 1970

Een van de populairste foto's van het Nationaal Archief van de Verenigde Staten is een beeld van twee beroemde mannen. Ze doen eigenlijk niet veel - gewoon staan, elkaar een handdruk geven, lachen naar de camera.

In 1970 schrijft Elvis Presley een vijf pagina's tellende brief aan president Richard M. Nixon, waarin hij zich keurig voorstelt om vervolgens zijn zorgen over de toekomst van het land uit te spreken (‘de drugscultuur, de hippie-elementen…’). Ook biedt Elvis zijn hulp aan – hij voelt er veel voor om als een 'Federal Agent at Large’ op te treden. Elvis sluit af met de woorden: ‘I would love to meet you just to say hello if you're not too busy.’ Zo gezegd, zo gedaan, de rest is geschiedenis.

De man die de verder weinig artistieke foto van Tricky Dicky en The King maakte? Oliver F. Atkins, een bijzonder ervaren fotograaf/journalist die voor verschillende kranten werkte en na het uitbreken van de Tweede Oorlog fotoreportages maakte in Noord-Afrika, Sicilië, Zuid-Italië, Frankrijk en Duitsland. Tijdens zijn tweede leven als fotograaf portretteerde hij talloze wereldleiders om in 1969 de persoonlijke fotograaf van Nixon te worden.

Cees Visser
| 04-01-2007
lifestyle