Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Gsm-beelden als gerechtelijk bewijs

De politie in Rotterdam start dit jaar een experiment om op een internetsite beelden te verzamelen, die door burgers zijn gemaakt met een mobiele telefoon. De opnamen kunnen mogelijk dienen als bewijsmateriaal in rechtszaken.

Het experiment wordt gedaan op verzoek van het Rijk. Er bestaan al talrijke websites met vaak confronterende foto's en filmpjes die, meestal op straat, door voorbijgangers of buurtbewoners met een gsm-camera zijn gemaakt. De politie wil beelden die op die manier worden opgenomen van misdrijven of ongevallen in zijn bezit krijgen om verdachten makkelijker veroordeeld te krijgen.
De Rotterdamse politie geeft toe dat het lastig wordt. Digitale beelden zijn eenvoudig te manipuleren, terwijl het kunst- en vliegwerk vergt om te bewijzen dat het origineel materiaal betreft.

De politie krijgt regelmatig beelden van een ongeval of misdrijf aangeboden. Via de site die hiervoor wordt geopend, moeten de foto's en filmpjes 'op een strikt beveiligde manier bij de politie terechtkomen'. Alleen dan kunnen ze, net als ander bewijs, integraal aan het strafdossier van een zaak worden toegevoegd. Het is niet duidelijk hoe die beveiliging tot stand moet komen.

Redactie
| 02-01-2007
lifestyle