Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Ruth Bernhard (101) overleden

Ruth Bernhard (1905-2006)

De Amerikaanse fotografielegende Ruth Bernhard is op 101-jarige leeftijd in haar huis in San Francisco overleden. Ze vergaarde wereldfaam met haar voornamelijk in zwartwit geschoten naakten en stillevens.

Bernhard werd geboren in Duitsland in 1905, studeerde aan de Berlijnse Academy of Art en verhuisde vervolgens in 1929 naar New York, waar ze een baantje kreeg als donkere-kamerassistente voor het tijdschrift The Delineator.

Ontevreden met haar werk, hield ze het voor gezien en begon ze een carrière als freelance fotograaf. In 1935 belandde Bernhard door een ontmoeting in Californië met de vermaarde fotograaf Edward Weston (1886-1958) op een kruispunt in haar leven. Geïnspireerd door zijn werk, trok ook Bernard naar Californië om zich daar onder toeziend oog van haar nieuwe mentor te bekwamen in de fotografie. Woonde ze eerst in het stadje Carmel, later streek ze in Hollywood neer om als commercieel fotograaf aan de slag te gaan en aan haar artistieke portfolio te werken.

foto: Ruth Bernhard
In the Box (horizontal), 1962

In 1953 nam Bernhard de wijk naar San Francisco, waar ze vriendschappen opbouwde met fotografiegrootheden als Ansel Adams (‘Ruth is de grootste fotograaf van naakten’), Imogen Cunningham en Dorothea Lange.

Voor Bernhard was fotografie een eenzaam beroep. Je bent immers altijd alleen met de camera. "Maar zodra je ziet dat alles dat alles op aarde met elkaar in contact staat, zodra je ziet dat er onder het oppervlak oneindige verbindingen bestaan, ben je nooit meer alleen." In een door Kenneth Baker geschreven profiel in 2001 zei ze bovendien dat het mogen fotograferen een cadeau van de goden moet zijn - ze kon zich niets beters voorstellen.

Redactie
| 24-12-2006
lifestyle