Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Cameratips

Creatief flitsen: de highspeed invulflits

Een beetje flitser heeft de mogelijkheid met snellere sluitertijden te flitsen dan de standaardgebruikelijke 1/60 seconde. Een functie die niet alleen handig is voor het fotograferen van objecten of mensen die met grote snelheid aan je zoeker voorbijsnellen, maar ook voor portretten in bijzondere omstandigheden. Fotograaf Alex de Smit ervaart het tijdens een shotgun. Praktijkverslag uit het veld.

(Voor niet-ingewijdenen: van een shotgun is sprake wanneer groepjes golfspelers gezamenlijk starten op verschillende punten van het golfterrein.)

Mijn opdracht bestond uit het maken van een serie groepsportretten 'in de baan', waarbij de highspeed flitsfunctie op mijn Canon-flitser goed van pas kwam. Ik zocht een plekje uit met een mooie achtergrond en hield rekening met het draaien van de zon - ik moest er tenslotte de hele middag staan, en dan weet je dat het licht steeds verandert. Weersomstandigheden: een halfbewolkte lucht met een zon die flink stond te schijnen.

foto: Alex de Smit
Ondanks het beperkte vermogen van de handflitser, omgevingslicht en invulflits perfect in balans.

Nou maak ik niet graag foto’s van mensen met de zon in hun gezicht. Behalve dat het fotografisch niet altijd even fraai uitpakt, heb je ook te maken met het knijpen van de oogjes tegen het felle licht.

Wat ik dus vaak doe, bijna altijd eigenlijk, is dat ik de personen met de zon in de rug fotografeer. Dat wil zeggen: niet met de zon vol in het gezicht, om deze vervolgens netjes in te flitsen. Maar wat was nu het geval? De lichthoeveelheid van de zon was zodanig dat de flitser niet krachtig genoeg bleek om de afstand van ongeveer drieënhalve meter naar de groep te overbruggen. Verrassend, want ik had een redelijk krachtige flitser bij me, te weten de Speedlite 550EX van Canon met een richtgetal van 55 (bij ISO 100). Ik had dus meer flitslicht nodig, of minder bestaand licht. Het diafragma openzetten was geen optie, want dan nam ook de impact van het bestaande licht toe. En de sluitertijd kun je met een flitser niet sneller dan 1/60 zetten, omdat anders de hoeveelheid flitslicht afneemt. Gelukkig zag ik zelf op tijd het licht door de functie highspeed flitsen aan te zetten. Daarmee is op een 1/250 seconde te flitsen en had ik dus twee stops minder daglicht in te vullen ( de lichtopbrengst van de flitser wordt hierdoor ook wel enigszins vermindert maar in verhoudig veel minder dan het daglicht). Hierdoor kon mijn flitser het wel aan en bereikte ik het resultaat waar ik naar op zoek was: prachtig ingevulde groepsportretten, helemaal in balans met het omgevingslicht. De highspeed invulflits, niet iets waar de highspeedflits oorspronkelijk voor bedoeld is, maar alles mag wanneer dat tot een creatief resultaat leidt.

Alex de Smit
| 31-12-2006
Boeken algemeen