Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Trivia

Wedgwood: grondlegger van de fotografie

‘Beschrijving van een methode om schilderijen op glas te kopiëren en om silhouetten te maken door inwerking van licht op zilvernitraat.’ Aldus de titel van een belangwekkende verhandeling in het befaamde Journal of the Royal Institution in 1802. Auteur is Thomas Wedgwood (1771-1805).

Thomas Wedgwood komt als zoon van de beroemde keramist Josiah Wedgwood uit het Engelse Staffordshire al vroeg in zijn leven in aanraking met industriëlen en uitvinders – contacten die hem zowel een culturele als wetenschappelijke educatie verschaffen. Net als de andere leden van de Wedgwood-familie legt ook hij een enorme experimenteerdrift aan de dag. Gebruikte zijn vader chemicaliën voor het creëren van glazen en kleuren voor zijn keramiekwerken, Thomas onderzocht verschillende manieren om met behulp van chemicaliën een fotografisch beeld te fixeren.

In genoemde verhandeling – waaraan ook zijn vriend en wetenschapper (Sir) Humphry Davy contribueerde – zet Wedgwood uiteen hoe met in een zilvernitraatoplossing gedrenkt wit leder (of papier) negatiefafdrukken zijn te maken door er bijvoorbeeld bladeren of glas op te leggen en ze vervolgens aan het licht bloot te stellen. Omdat hij er evenwel niet in slaagde de resterende zilverzouten op te lossen, kenden de aldus gerealiseerde beelden een beperkte houdbaarheidsdatum. Neemt allemaal niet weg dat de bevindingen van Thomas Wedgwood van een niet te onderschatten importantie zijn geweest en hij doorgaat als de godfather van de fotografie.

Redactie
| 19-12-2006
Boeken algemeen