Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Photo icons

Moord op Lee Harvey Oswald

Robert H. Jackson (1934)

Datum: 24 november 1963

Zelden was de timing van een fotograaf zo accuraat als die van Bob Jackson op 24 november 1963 om 11:21 in de keldergarage van de stadsgevangenis in Dallas. De 29-jarige staffotograaf van de Times-Herald is daar om een foto te maken van Lee Harvey Oswald, de vermeende moordenaar van president John F. Kennedy. Als er tumult ontstaat, drukt Jackson af: een kogel uit het pistool van nachtclubeigenaar Jack Ruby is zojuist het lichaam van Oswald binnengedrongen.

Als er één foto zich in de verbeelding van het Amerikaanse volk heeft verankerd, dan dit monument voor de fotojournalistiek, de opname waarvoor Jackson de Pulitzer Prize won. De moord op Lee Harvey Oswald is een even bijzonder als dramatisch tafereel uit de geschiedenis van Amerika – het moment tussen zekerheid en onwerkelijkheid. Hier wordt met een luide knal een natie wakker geschud, die na de moord op haar president, twee dagen eerder, in een shocktoestand verkeerde.

Je blijft naar de zwartwitfoto, die door de verschillende personages iets weg heeft van een portrettengalerij, kijken. Oswalds gezicht registreert de angst en pijn die voelbaar wordt na een inslag van een kogel uit een Cobra Colt in de onderbuik. Zijn armen, die even daarvoor nog voor zijn maagstreek hingen, schieten in een laatste, kansloze poging om bescherming te bieden omhoog. Politieofficier Jim Leavelle, die zich rechts van Oswald bevindt, deinst instinctief achteruit, weg van het dodelijke geluid van het schiettuig. Ruby, met het ferm naar voren stotende pistool in zijn rechterhand en zijn linkerhand in een gebalde vuist naast zijn lichaam, spant zich aan om een tweede schot af te vuren. De hoofden van een paar politieagenten en verslaggevers draaien zich richting de opschudding; een enkeling lijkt zich nergens iets van bewust.

Cees Visser
| 18-12-2006
Boeken algemeen