Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Photo icons

Augusto Pinochet

Charles 'Chas' Gerretsen (1943)

Datum: 19 september 1973

Op zondag 10 december 2006 overleed de Chileense generaal Augusto Pinochet. Een wereldberoemde foto van de dictator werd gemaakt op 19 september 1973, ruim een week na zijn rechtse militaire staatsgreep tegen president Salvador Allende. Fotograaf van dienst: Chas Gerretsen, een Nederlander die in tegenstelling tot zijn foto nooit de eeuwige roem verwierf.

Het scheelde niet veel of de opname van een zittende Pinochet omringd door zijn officieren was nooit geschoten. Die dag bezocht de Chileense junta de mis ten gevolge van de Onafhankelijkheidsdag in de kathedraal van Santiago. Om binnen te komen was een toegangspasje vereist, en dat had Gerretsen niet. Maar soldaten herkenden de even lange als blonde oorlogsfotograaf, die al dagen in de nabijheid van de generaal verkeerde, en lieten 'm alsnog toe.

De foto van Gerretsen heeft zonder twijfel bijgedragen aan het archetypische beeld van de Zuid-Amerikaanse juntaleiders: ijdel, hautain, onverbiddelijk en gehuld in het onafscheidelijke uniform. In Chili dook de foto altijd en overal op, via instituten, persbureaus en drukkers. Maar het waren niet alleen medestanders van Pinochet die aan de haal gingen met de foto, ook tegenstanders lieten het ergens potsierlijke beeld terugkomen in protestuitingen.

Voor deze en andere foto’s van de coup ontving Gerretsen – die model stond voor de freaky fotograaf in Apocalypse Now, vertolkt door Dennis Hopper - de Robert Capa Gold Medal Award, toegekend aan fotografen die tijdens hun werk buitengewone moed hebben getoond.

Cees Visser
| 14-12-2006
Boeken algemeen