Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Beeldbewerking

Fotomontage - Boom in gloeilamp

Photoshop is bedoeld als hulpmiddel voor het oplappen en retoucheren van foto’s. Vandaag niet. Ga eens verder, koppel foto aan fantasie en maak een heus kunstwerkje.

Het binnenwerk van de lamp wegklonen.
Het idee

Bedenk eerst wat je wilt maken. Wat heb je nou altijd eens willen zien? Is het een auto die los van de grond komt en wegloopt, een zwevend huis of - in dit geval - een boom die zijn bladeren verliest in een lamp? Alles is mogelijk, de grenzen liggen waar je fantasie ophoudt.

Stap een

Als eerste moet je het binnenwerk uit de lamp halen. Dat doe je door de omgeving over het binnenwerk te klonen. Vraag je daarbij altijd af of handelingen noodzakelijk zijn voor het eindresultaat. In ons geval hoeft het onderste gedeelte van het binnenwerk niet per se weg omdat daar uiteindelijk bladeren overheen komen te liggen. Maak het jezelf dus niet moeilijker dan nodig.

Door de egale achtergrond is de boom makkelijk los te halen.
Een blauwe lucht achter de boom is geweldig


Stap twee

Nu een mooie boom uitzoeken, en dan ’t liefst eentje met een makkelijke achtergrond. Dat wil zeggen een achtergrond waarbij je de boom makkelijk kan selecteren - een mooie blauwe lucht achter de boom zou bijvoorbeeld geweldig zijn. Het is nu zaak om alleen de boom te selecteren. Dat kan op veel manieren, dus kies een manier die voor jou boom het beste is. Wij kiezen voor de toverstaf en spelen wat met de tolerantie om de boom vrij te maken van z’n omgeving. Gedaan? Kopiëren en plakken naar de lamp.

Het formaat kan natuurlijk heel anders zijn dan de lamp. Dat pas je aan door de boom met “Ctrl+T” te transformeren, ofwel groter of kleiner te maken. Mocht het nodig zijn, dan is met de gum de takken in te korten. Ook is middels de laageigenschappen de boom wat meer in de lamp te toveren.

Stap drie

Ga nu op zoek naar bladeren voor onder de boom en pas vervolgens hetzelfde principe als hierboven toe. Neem bijvoorbeeld ook enkele bladeren apart die je van de boom laat vallen.
Ook kun je met de vervagingfilter zogenaamd gaussiaans vervagen, met als resultaat enige beweging in de bladeren.

foto: Jochem van Wetten
Boom in lamp
Het resultaat


Stap vier

Nu de afwerking. Dat is te realiseren door enkele kleurlagen over het geheel aan te leggen. Ook leuk is een texture om een effect aan het geheel toe te voegen. Verder zal het nodig zijn dat je de boom en bladeren op kleur brengt zodat er sprake is van een eenheid. Dat laatste doe je met ‘kleur afstemmen’ en ‘fotofilter’ bij Afbeeldingen en dan Aanpassingen.

Zie tot slot de belichtingseffecten niet over het hoofd, want ook daarmee is veel te bereiken.

Jochem van Wetten
| 07-11-2006
lifestyle