Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Big shots

Inez van Lamsweerde

foto: David Armstrong
Inez en Vinoodh

Inez van Lamsweerde is van 25 september 1963, Amsterdam. Haar moeder is in die dagen werkzaam als modejournaliste en Van Lamsweerde groeit naar eigen zeggen op ‘met de Vogue op tafel’. Het komt dan ook niet als een verrassing wanneer zij in 1983 kiest voor een studie aan de modeacademie, om twee jaar later over te stappen naar de Rietveld Academie en zich toe te leggen op fotografie. Ze verloochent haar afkomst niet: altijd duiken in haar foto’s elementen uit de fashion op.

Tijdens haar studie ontmoet Van Lamsweerde Vinoodh Matadin. De voormalig modeontwerper en stylist blijkt een prima team te vormen met Van Lamsweerde - hij als regisseur, zij als cameraman. Werken de twee al af en toe samen, in 1991 besluiten ze om op fulltime basis als (liefdes)duo verder te gaan. In datzelfde jaar maakt Van Lamsweerde in opdracht van de gemeente Groningen de serie Vital Statistics, waarmee ze gelijk de PANL Kodak Award in de wacht sleept. In de serie maakt de Amsterdamse gebruik van een paintbox, een instrument dat vooral in de reclamewereld populair is bij het manipuleren van foto’s. Mede door de inzet van de paintbox is Van Lamsweerde in staat dubbelzinnigheden en tegenstellingen in haar foto’s te verwerken. Daarnaast probeert ze te prikkelen met erotisch getinte series met schaars geklede vrouwen en verwerft ze een reputatie als controversieel fotografe. Zelf zegt ze hierover: 'Ik steek de draak met de afgesleten voorstellingen van vrouwen, maar in de taal van clichés.'

Begin jaren negentig vertrekken Van Lamsweerde en Matadin naar Amerika om alleen maar te horen dat het onmogelijk is carrière te maken in de States wanneer je nog niks in eigen land bereikt hebt - ‘Become a star in Holland and then try again.’ Terug in Nederland storten Van Lamsweerde en Matadon zich op series voor het even nieuwe als hippe blad Blvd. Alles gaat goed, totdat Blvd.. een fotoreportage plaatst zonder zichtbare credits van het tweetal. De teleurstelling daarover is zo groot dat Van Lamsweerde de serie doorstuurt naar enkele buitenlandse bladen. Het leidt tot een publicatie in het Engelse The Face en vervolgens tot grote internationale populariteit.

Waar is zij nu?

In 1995 is Van Lamsweerde met haar man verhuisd naar New York, waar ze nog steeds woont. Vele succesvolle series voor campagnes en tentoonstellingen hebben er uiteindelijk in 2003 toe geleid dat het tweetal volgens het blad American Photo tot de 25 beste fotografen ter wereld behoren. Met veelal met de computer bewerkte foto’s die zich bewegen op de grens tussen mode- en kunstfotografie hebben Van Lamsweerde en Matadin een succesformule in handen die voorlopig nog niet lijkt uitgewerkt.

Maarten Huisman
| 24-10-2006
lifestyle