Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Advies

Print je foto's

Foto's zijn mooie herinneringen in beeld gebracht. Waardevol, zeker, maar toch raken we een hoop van deze herinneringen op fotopapier kwijt. Met de forse verkoopstijging van digitale camera's gaan jammer genoeg ook heel veel van onze dierbare foto's verloren. Miljoenen foto's komen nooit terecht in fotomapjes, in fotoalbums of op (foto)websites. Om de doodeenvoudige reden dat ze nooit worden (uit)geprint. En dat is en blijft zonde. Want herinneringen in beeld zijn nooit meer terug te halen.

En toch is er veel voor te zeggen om je foto's te printen of te laten printen. Wij mensen vinden het nu eenmaal leuk en ontspannend om foto's te bekijken, om in fotoalbums te bladeren en bepaalde periodes in beeld weer terug te zien. Het traditionele fotoalbum is zeker niet iets dat in het verleden thuishoort, integendeel; er wordt nog steeds onnoemelijk veel gebruik van gemaakt.

foto: Alex de Smit
Lekker ouderwets in een fotoalbum bladeren

Praktisch gezien kan het ook zeker geen kwaad een 'hard copy' van je foto's te bewaren. Zolang je foto's op een computer, een cd of een memory card staan kan er helaas altijd van alles misgaan. Een computercrash, een cd of memory card die niet langer bruikbaar of beschadigd is, technologie die zo snel verandert dat op een gegevens moment oudere fotobestanden niet langer leesbaar zijn. Je moet er toch niet aan denken zo je dierbare herinneringen in foto's kwijt te raken en nooit meer terug te kunnen halen? Computers en opslagmedia zijn nu eenmaal niet de beste middelen om data voor langere tijd op te slaan. Printen is dus het devies!

Digitale bestanden printen... hoe en waar?

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, ook op printgebied. Je kunt je bestanden en/of foto's zelf uitprinten als je de beschikking hebt over een kleurenprinter (Inkjet of Laserprinter). Heb je die niet tot je beschikking, dan kun je altijd binnenlopen bij fotowinkels, fotokiosken en fotovakzaken of -laboratoria... zij kunnen je zeker van dienst zijn. Een ontwikkeling van de laatste jaren is het zogenaamde online printen. Waarbij je via een internetsite je foto's kunt uploaden en die vervolgens door de betreffende print service kunt laten uitprinten. Vervolgens kun je – afhankelijk van de service – je foto's ophalen of thuis laten bezorgen.

Sta je op het punt om te printen of te laten printen, denk er dan aan dat je het formaat of de resolutie van je foto's of beeldbestanden niet verkleint, óf je moet er zeker van zijn dat je foto echt te groot is. Omdat de schermresolutie van je computer relatief laag (smal) is, kan het gebeuren dat een foto die je bewerkt hebt er op het computerscherm prima uitziet maar 'in print' een wazig of bewogen beeld voortbrengt.

Published with kind permission of David Peterson
Translated by Fotografie.nl

David Peterson
| 15-10-2006
Boeken algemeen