Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Natuurfotografie

Fotograferen op het strand of natuurgebied

Heerlijk in de buitenlucht, alleen of met anderen wandelend op het strand of in een prachtig natuurgebied... dat roept om het maken van bijzondere foto's. Maar hoe krijg je nu de beste fotoresultaten als je buiten bent? Hier vind je een aantal korte tips en tricks voor als je bijvoorbeeld op het strand of in een natuurpark wilt fotograferen.

foto: Losevsky Pavel
Op het strand...

Het strand is natuurlijk niet alleen een fantastische plek om je familie en vrienden te fotograferen terwijl ze plezier hebben. Je kunt er ook fantastische landschapsfoto’s maken, niet alleen op het strand zelf, maar ook in de duinen. Als je bijvoorbeeld foto’s van zandkastelen wilt maken, zak dan door je knieën en zorg dat je lens op dezelfde hoogte is als het zandkasteel (en je familie als ze aan het bouwen zijn).

De zomerzon is meestal erg scherp, helder en doordringend. Houd daar rekening mee. Het beste licht om mee te werken krijg je laat in de middag of vroeg in de ochtend.

foto: Fernando Jose Vasconcelos Soares
Surfer in avondzon met telelens

Heb je een telelens in je bezit, gebruik deze dan. Bijvoorbeeld foto’s van surfers doen het erg goed als je een telelens gebruikt. Houd je ogen open voor kleine zee-, zand en stranddiertjes, zoals krabbetjes en kreeftjes. Fotografeer ze close-up met behulp van je macrolens. Ga ook eens in het zeewater staan, houd je camera dichtbij het water en maak verrassende foto’s vanuit de zee richting het strand en/of de duinen. Fotografeer je mensen op het strand, in de duinen of in de zee, gebruik dan je flitser. Dit zorgt ervoor dat de schaduwen in hun gezichten goed worden ingevuld, zeker als ze petten en strandhoeden dragen. Natuurlijk moet je extreem voorzichtig zijn met je camera, omdat zand en zout water veel aan je camera en je lenzen

In een natuurpark...

In een natuurpark val je van de ene verbazing in de andere door zoveel natuurlijke schoonheid. Er is zo veel om te fotograferen... de dieren, het landschap, vergezichten, je familie in het park. Als je foto’s gaat maken van natuurfenomenen als watervallen, stel dan scherp op dat onderwerp, maar zorg dat je daaromheen ook ander items in beeld hebt... een stukje van de lucht bijvoorbeeld, of een deel van iemands gezicht. Het maakt je compositie (en dus je foto) levendiger en spannender. En ook bij dit soort fotografie is het raadzaam je flitser te gebruiken om storende schaduwen weg te werken, te camoufleren. Fotografeer je je vrienden en/of familie in een natuurtafereel, maak dan gebruik van de natuurlijke elementen om je heen. Neem niet alleen de mensen op de korrel, maar ook een stukje van de natuurlijke omgeving. Wees bovendien niet bang om te experimenten, bijvoorbeeld door foto's te maken vanuit verschillende invalshoeken... je zult merken dat je shots hiermee een stuk interessanter en boeiender worden. Probeer eens vanaf de grond naar boven te fotograferen (richting de top van een boom) en sta verbaasd over het resultaat.

foto: Anja Peternelj

Als je zo'n hele of halve dag op pad bent, vergeet dan niet extra batterijen mee te nemen. Het is natuurlijk eeuwig zonde om zonder volle batterijen te zitten terwijl je net zo lekker bezig bent met fotograferen. Het fotograferen in de natuur vraagt om een gedetailleerde en scherpe blik. Natuurlijk, een overhangende rots kan heel interessant zijn om vast te leggen, maar een foto van iemand die diezelfde rots opklautert kan wellicht een interessanter en sprekender foto opleveren.


Published with kind permission of David Peterson
Translated by Fotografie.nl

David Peterson
| 15-10-2006
lifestyle