Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Cameratips

De digitale camera... op weg naar 'gevorderd'

Heb je de basisfuncties (of -modes) van je digitale camera aardig onder de knie, dan wordt het tijd eens te kijken of we een stapje verder kunnen gaan: de functies of modes voor de iets gevorderde fotograaf. Als je hiermee begint, probeer dan zoveel mogelijk te experimenteren zodat je een beetje thuisbent in deze functies en wat voor invloed ze op je foto's (kunnen) hebben.

Mode: programma

Vergelijkbaar met de automaatfunctie van je camera. De camera neemt als het ware een aantal taken van je over, terwijl je toch voor een behoorlijk deel nog invloed kunt uitoefenen op het uiteindelijke resultaat. In de programmafunctie kun je een selectie maken uit combinaties van sluitertijden en lensopeningen voor een specifieke opname. Ons advies is de camera op een statief te plaatsen of in ieder geval ergens waar geen beweging optreedt. Schiet vervolgens je foto met gebruikmaking van de verschillende programmafuncties; op die manier kun je uitstekend vaststellen welke verschillen in beeld, belichting enzovoorts optreden bij de verschillende programmafuncties. Een uitleg van de verschillende automaatfuncties vind je onder de titel: De basisfuncties (of -modes) van de digitale camera

Mode: voorkeur lensopening/AV-mode

In deze functie stel je zelf de lensopening vast en kiest de camera de benodigde sluitertijd. Door de lensopening te veranderen kun je de scherptediepte van het beeld aanpassen, met andere woorden: jij bepaalt wat scherp moet worden en wat niet.

Mode: voorkeur sluitertijd/tijd/TV-mode

Gebruik deze functie wanneer je bewegende objecten vast wil leggen. Wil je bewegende objects 'vaag' of 'in actie' in beeld hebben, kies dan voor een langzame sluitertijd. Door een snelle sluitertijd te selecteren 'bevries' je als het ware het object (frozen image). De camera kiest de benodigde lensopening bij de door jou gekozen sluitertijd.

Mode: manueel of handmatig

Hier regel je alles helemaal zelf, zoals de sluitertijd en de lensopening. Door gebruik te maken van deze functie heb je totale controle over alle aspecten van de camera... scherptediepte, belichting, wel of geen beweging in je beelden enzovoorts.

De meeste fotoprofessionals gebruiken de laatste drie besproken functies of modes omdat ze daarmee de meeste controle hebben over het beeld dat ze voor ogen hebben. Neem de tijd om deze functies goed te kennen en te leren gebruiken. Het liefst iedere functie afzonderlijk om goed te kunnen beoordelen wat het effect op je foto's in de desbetreffende functie is.

Published with kind permission of David Peterson
Translated by Fotografie.nl

David Peterson
| 15-10-2006
lifestyle