Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Cameratips

Basisfuncties (of -modes) van de digitale camera

Veel hobbyfotografen vertrouwen standaard op de automaatfunctie van hun camera met doorgaans goede fotoresultaten. Laat de camera bepalen welke instelling het beste bij de foto past die je wilt gaan maken. Focus op basismodes.

Behalve de automaatfunctie kennen veel camera's nog andere functies of 'modes'. Die helpen je bij het fotograferen van specifieke objecten/onderwerpen en onder verschillende omstandigheden.

Hieronder een korte uitleg van de meest gangbare functies of modes en waar ze voor dienen.

De automaat- of 'groene' mode

Zoals gezegd een goed startpunt voor de beginnende fotograaf. De camera regelt bijna alles... het enige wat je nog maar hoeft te doen is het object van je keuze goed in je vizier te nemen, scherp te stellen en op de afdrukknop te klikken.

De verschillende basismodes

Heb je je eerste stappen op fotografiegebied gezet en ben je toe aan iets meer uitdaging, experimenteer dan eens met de verschillende basismodes. Kies de mode die het best bij het te fotograferen object past en... schieten maar!

Mode: landschap

Gebruik deze mode om foto's van bergen, stadsgezichten enzovoorts te maken. Deze mode komt optimaal van pas wanneer het hele plaatje – zowel de voorgrond als de achtergrond – in beeld moet komen. In deze mode selecteert de camera een kleine lensopening, creërt een sfeervol diepte-effect en zorgt dat het plaatje helemaal en scherp in beeld is.

Mode: portret

Dé mode om een portretfoto van iemand – meestal zijn of haar gezicht – te nemen. De mooiste portretfoto's krijg je als iemand (of iemand's gezicht) scherp in beeld is met een wat wazige achtergrond. Dat betekent dus dat de camera in deze mode de lensopening vergroot, scherptediepte realiseert en de te fotograferen persoon scherp in beeld komt.

Mode: sport/actie

Maak je graag zogenaamde 'fast action shots', bijvoorbeeld tijdens sportwedstrijden, dan is deze mode daar uitermate geschikt voor. De camera gebruikt een snelle sluitertijd om foto's van bewegende objecten/personen te maken zonder dat je 'bewogen beelden' krijgt. Sommige camera's beschikken zelfs over een mode om een serie van dit soort foto's te maken door de afdrukknop ingedrukt te houden.

Mode: macro

Maak je close-ups van bijvoorbeeld bloemen of insecten, dan moet de camera scherpgesteld te worden op dat object dat zich dicht bij de lens bevindt. Met deze mode en dus het gebruik van de macrolens van de camera kun je dat bewerkstelligen.

David Peterson
| 15-10-2006
Boeken algemeen