Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Thesaurus

Alphabetische index: V

Vignettering het afnemen van de helderheid in de hoeken van een afbeelding, ten opzichte van het midden. Alhoewel het soms een bewust effect is van de fotograaf om de aandacht naar het midden van het beeld te trekken, heeft het vaak een mechanische of optische oorzaak.Een mechanische oorzaak is vaak de aanwezigheid van filters of zonnekappen die het licht aan de randen blokkeren; een optische oorzaak ligt meestal in inferieur lensontwerp. Groothoeklenzen zijn meer aan vignettering onderhevig dan telelenzen.

Voorzetlens extra lens die op de gewone lens wordt geschroefd en fungeert als een soort leesbril voor de lens. Objecten kunnen hiermee een stuk dichterbij worden gefotografeerd. Groothoeklenzen kunnen ook worden gebruikt om van dichtbij te fotograferen, maar een voorzetlens vergroot het object meer. De sterkte van een voorzetlens wordt aangegeven in dioptrieën. Door het getal 100 te delen door het aantal dioptrieën van de voorzetlens kan worden berekend wat de afstand is waarop het object kan worden gefotografeerd. (Illustratie: dioptrieëntabel?)

Voxel is een portmanteau van de Engelse woorden volume en pixel en geeft een aan een volumecel gebonden waarde aan in een driedimensionale ruimte, bij uitbreiding van de eerder bestaande term pixel, van picture element, dat een waarde in een tweedimensionaal vlak aangeeft, en dat opgang deed toen mensen digitaal plaatjes in computers gingen opslaan.

VR lens De VR of Vibration Reduction lens is voorzien van een optisch systeem dat kleine trillingen en ongecontroleerde bewegingen corrigeert of opheft. Het is dus mogelijk om bij relatief lange sluitertijden, zonder statief, uit de hand te fotograferen. In de praktijk betekent dit dat de lichtsterkte van het objectief toeneemt: je zal minder snel op hooggevoelige film moeten overschakelen. Je vermijdt dus korrel of, bij digitale toestellen, beeldruis.

Vergroter wordt in de fotografie in de donkere kamer gebruikt om van een negatief op film een vergrote afdruk (vergroting) te maken. Licht wordt, gebundeld met een condensor, of ongebundeld met een diffusor door het negatief geschenen. Een lens (objectief) projecteert dan het negatief op een grondplank, waar de fotograaf in het donker een vel lichtgevoelig papier deponeert en gedurende een aantal seconden belicht.

Redactie
| 15-10-2006
Boeken algemeen