Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Thesaurus

Alphabetische index: T

Telelens een lens met een groot brandpuntafstand waarmee je objecten die heel ver van je af staan, toch heel groot op de foto in beeld krijgt. Inzoomen dus. Technisch gezien komt dit omdat de hoek waarmee de lens naar de omgeving kijkt, smaller is dan bij een normale lens. Nadeel hiervan is dat er minder licht in de camera valt waardoor een langere sluitertijd nodig kan zijn. Bewegingsonscherpte die hierdoor ontstaat kan worden voorkomen door het gebruik van een statief.

Tele-perspectief het perspectief in een foto die is gemaakt met een telelens is kleiner. De objecten in de foto worden dichter op elkaar gedrukt, ook al staan ze allemaal op verschillende afstanden van de fotograaf.

TGA is een op rasters gebaseerde bestandsindeling voor afbeeldingen. TGA was de standaardindeling voor de Truevision Inc.'s TARGA-kaart, een van de eerste grafische kaarten voor IBM-compatibele PC's die ware kleuren ondersteunde.
TGA-bestanden hebben over het algemeen de extensie ".tga" en kunnen beeldgegevens opslaan met 1 tot 32 bits precisie per pixel. Kleurgegevens zijn per kleur ingedeeld, in directcolor- of truecolor-indeling. Eventueel kan een verliesvrije RLE-compressie worden toegepast.

TIFF staat voor (Tagged Image File Format), dit bestandsformaat heeft de extensie .tif of .tiff. Lossless beeldformaat met compressie zonder kwaliteitsverlies. Nadeel is de grotere bestandsgrootte dan de meer courante JPEG, die echter wel kwaliteitsverlies kan opleveren.

TTL-flitsmeting zie DDL-flitsmeting.

Tricolor fotografie is een techniek waarbij drie foto's van dezelfde (veranderende) situatie worden genomen, waarbij hetzelfde negatief drie maal wordt belicht en bij elke foto een ander kleurfilter wordt gebruikt, idealiter de drie basiskleuren, rood, blauw en groen.

Redactie
| 15-10-2006
lifestyle